To przepis na faszerowaną paprykę, do którego chętnie powracam. Jest prosty i pyszny, z idealnie dobranymi składnikami i proporcjami. Połówki papryki wypełniamy farszem z podsmażanego mielonego mięsa i ugotowanego ryżu. Na wierzch kładziemy plasterek pomidora, dzięki czemu farsz nie wysycha, a całość jest jeszcze lepsza. Równie dobrze sprawdzą się one także w roli efektownej przekąski na przyjęcie.
Pomysł na pyszny obiad - Papryka faszerowana ryżem i mięsem.
Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry. Czerwony, intensywny kolor dania przywołuje ostrość i zarazem delikatną słodycz tych warzyw. Papryka faszerowana i zapiekana w piekarniku to świetne danie na gorąco, które zawiera w sobie zarówno mięso jak i warzywa (np. pomidory, kukurydzę, cukinię). Całość można posypać tartym serem.
To wygodne do serwowania danie, bowiem każdy dostaje na talerz paprykę lub dwie połówki papryki z pysznym gorącym. Ostatnio robiłem papryki faszerowane. Zamiast ryżu do mojego farszu użyłem kaszy gryczanej, a zamiast mięsa podduszonych z cebulką pomidorów i pieczarek. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem.
Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad.
Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Ten przepis sprawdza sie na obiaale też na kolację. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Papryki przekrój na pół, obsmaż na oleju.
Na oliwie przesmaż pokrojone w kostkę papryki, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy, ostudź. Dodaj posiekane zioła i fetę. Napełnij farszem, polej bulionem. Piecz przez minut w 2stopniach C. Przepis na smaczne papryki faszerowane.
Nadają się zarówno na obia jak i kolację. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dietetyk w Stolicy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Marchewkowe pole do popisu. Mięso mielon Zobacz więcej. Polewamy niewielką ilością oleju i pieczemy ok min w temp 1st.
Farszem nadziewamy papryki. Ja swoje papryki dodatkowo podsmażyłam na łyżce oleju i masła, następnie dodałam po łyżce koncentratu pomidorowego i ketchupu i podlałam płynem powstałym podczas zapiekania. Oto kolejny przepis, który może stać się prawdziwym hitem w Waszych domach.
Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
Wpadłam na pomysł, by zrobić wersję szybszą, faszerując papryki takim farszem jak w naleśnikach. Tak przygotowane papryki podałam z sosem czosnkowym i muszę przyznać, że ten smak to jest COŚ! Zapraszam na przepis na faszerowane papryki po meksykańsku, z mielonym mięsem, kukurydzą i fasolą.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę posiekaną w kostkę. Następnie dodaj łyżki przecieru pomidorowego, pomidora oraz marchew i kapustę. Smaż jeszcze przez chwilę. Rozgrzej piekarnik do 1stopni C (termoobieg) lub 2stopni C (góra-dół). Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek oraz cebulę. Ser typu greckiego pokrusz palcami. Trochę podrasowany przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. A teraz przepis na wegetariańską paprykę faszerowan. Kolorowe papryki z mięsnym farszem pięknie się prezentują na talerzu.
Uwielbiam faszerować wszelkie warzywa, dziś proponuję przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i kaszą :) Oto jak faszerować. Smakują też wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.