wtorek, 26 czerwca 2018

Faworki na śmietanie

DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. Dzisiaj klasyczne faworki, chruściki, chrust -na żółtkach i śmietanie.


Smażone na głębokim tłuszczu, cienkie, kruche i choć kaloryczne, to jednak bardzo smaczne.

Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie. Faworki na śmietanie , które zawsze się udają. Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, aż będzie nam przez nie przebijać stolnica.


Sami przyznajcie, obok pączków to chyba drugi obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek:) Zapewne ile domów, tyle sposobów na faworki. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Znakomite jako słodka karnawałowa przekąska.

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki?


I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach. Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.


Bardzo cienko rozwałkowane ciasto kroi się na paski, przeplata przez wykrojoną dziurkę i smaży na smalcu lub oleju. Ostudzone oprósza się cukrem pudrem. Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek.


Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Następnie ułożyć na blacie i uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.

Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.


W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska.


Najlepszy przepis na faworki domowe. Polecam te pyszne faworki z piwem. Wyławiaj faworki łyżką cedzakową i układaj na ręcznikach papierowych. Posyp faworki cukrem pudrem. Prosty przepis na faworki Składniki na faworki (około sztuk): 2g mąki pszennej, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 2–żółtka, ½ łyżki cukru pudru, łyżki gęstej śmietany, ½ łyżki spirytusu.


Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę.


Jakie jest Twoje popisowe danie? Rosa w wątku Dzień Dobry Wszystkim! Andrzej w wątku Logowanie przez e-mail.


W pożółkłym ze starości zeszycie z przepisami mojej mamy odkopałam zapewne równie wiekowy przepis na faworki (w sumie to jeden z dwóch:)). A że byłam już prawie w trakcie gniecenia ciasta, to zamiennie. Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto.


Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron. Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty