CIASTO AMBASADOR - PRZEPIS NA CIASTO - to ciasto jest przepyszne, przygotujcie je koniecznie i oczarujcie swoich gości! Przepis na ciasto ambasador. Pokryte jest galaretką z brzoskwiniami. Ciasto ambasador znam od dawna.
W mojej rodzinie pieczone jest często na święta, imieniny, Nowy Rok i inne okazje rodzinne. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego.
Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Nie, nie zawitałam do żadnej z ambasad. Korzystając z uroków lata i rozpoczynającego się sezonu wykorzystać możecie do przygotowania ciasta również owoce z własnego ogrodu (tutaj znajdziecie przepis jak przygotować brzoskwinie). Na górze pokryty jest galaretką.
Popularne ciasto ambasador, które idealnie pasuje na rodzinne okazje, spotkania lub święta. Każda warstwa ciasta jest pyszna, kremowa i słodka. Dodane przez elzbietami w: Tylko o kuchni.
Proponowana wersja przepisu na ten wypiek sprawdzi się niezależnie od okazji.
Ambasador z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe. Na początek połącz i mokre składniki na ciasto. Cukier wanilinowy z powodzeniem zastąpisz aromatem do ciast. Zdecyduj się na taki, który lubisz najbardziej, np. Owszem, kilkukrotnie przeszło mi przez myśl by podjąć się zrobienia go, ale gdyby ktoś wcześniej powiedział mi, że to ciasto jest takie dobre, z pewnością nie zwlekałabym.
Tylko trzeba schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc) wtedy się nie będzie rozlewało (łakomczuchy muszą troche poczekać)! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenne-zapiski-m. Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawioną masę - dodać trochę rumu. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli masą i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto ambasador. Pomimo tego że ciasto składa się głównie z dwóch mas to nie jest słodkie, a dodatek ananasów i pokrojonej czekolady sprawia że jest jeszcze smaczniejsze. Nie jest pracochłonne a efektowne w smaku:).
Połączenie puszystych biszkoptów waniliowo- czekoladowych, lekkich mas o smaku cappuccino oraz czekolady, nasączone rumowym ponczem. W tradycyjnym przedwojennym przepisie dodaje się mniej mleka, holenderskie kakao i właśnie masło a nie margarynę, co dodawało luksusu. Na kakaowym biszkopcie położone są dwie warstwy masy żółtkowo - budyniowej jasna i ciemna, obie z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
W masie jasnej zanurzone są kawałki ananasa. Obiecałam Wam tort już jakiś czas temu na facebooku.
Zdecydowałam, że będzie to przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Pełen bakalii, kawałków czekolady i ananasa. Tort ambasador niewątpliwie jest jednym najbardziej znanych wykwintnych tortów. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest bardzo dużo, jednak ogólna zasada co do budowy się nie zmienia – cienki biszkopt i dwie masy: biała i czarna.
WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Do masy dodajemy po jednym żółtku- ucieramy aż masa zrobi się jasna, a cukier się rozpuści. Zanim na dobre rozpocznie się sezon truskawkowy koniecznie upieczcie ciacho ambasador.
Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Masło roztapiamy i gotujemy z cukrem, dodajemy kakao i mleko.
W momencie gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy cukier waniliowy. Wilgotne ciasto z kremem, nafaszerowane bakaliami i owocami. Wypiek nie jest za słodki, a pracy przy nim jest niewiele.
Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Należy do ciężkich, sycących wypieków. Budyniowo-maślana masa świetnie się sprawdzi jako przełożenia do tortów. Zamiast brzoskwiń można użyć ananasów z puszki, a biszkopt zamienić na kakaowy.
Chociaż jak mam być dokładna, to jest to połączenie dwóch różnych przepisów – w oryginale masa jest na surowych jajkach, a tego staramy się w domu unikać, dlatego zawsze Mama robiła na śmietanie. BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Przygotowanie biszkoptu: Białka miksujemy z dodatkiem ⅔ szklanki cukru. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Moja mama piekła je na wyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta! Znane i lubiane wypieki jak ciasto marchewkowe, ciasto czekoladowe z polewą oraz wilgotne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami.
Wiele rożnych rodzajów brownie. Następnie dodajemy po jednym żółtku - cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.