piątek, 8 czerwca 2018

Jak zrobić żurek z kiełbasą

Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji. Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej.


Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.

Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Zobacz nasze przepisy na Polki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni.


Historia z żurem ma drugie dno.

Mój luby ma swoją teorię na temat j. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.


Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami. Szybka zupka na zimowy obiadek. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad.


Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy.


Jak zrobić taki domowy i tradycyjny? Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).


Zapiekanki z serem feta, szynką i suszonymi pomidorami. Aromatyczne hamburgery z sosem miodowo-musztardowym. Pikantna zupa krem z dyni.

Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne. Przepis na Żurek tradycyjny. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Tradycyjnie przygotowuje się go na zakwasie i serwuje z białą kiełbasą i jajkiem.


Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką. Możliwości jednak się na tym nie kończą, bo jest wyjątkowo wdzięczną potrawą i pozwala na rozmaite wariacje kulinarne. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować minut.


Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu! Wlać żur ze śmietaną i zagotować. MUSIAŁAM go zrobić :)… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka.


Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. Piec przez około minut aż się zrumieni. Ciekawym rozwiązaniem jest żurek z pulpetami.


Podawaj go z dużą ilością białej kiełbasy, marchewką i ziemniakami. Dodaj do niego także warzywa, chrzan i grzyby. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.


Ten żurek z białą kiełbasą ugotowany został na zakwasie z żytniej mąki razowej, z dodatkiem ziemniaków oraz podsmażonej cebuli. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej. Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty.


Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Zupę nalaną do talerzy można ozdobić liśćmi świeżego majeranku. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.


Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty