Papryka konserwowa na zimę – przepis. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaczna Pyza.
Możemy się nią raczyć przez całą zimę.
Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę. Marynowana papryka jest pozycją obowiązkową na tegorocznej liście przetworów.
Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce. U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam.
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH.
Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Cebulę pokroić w pół plastry i włożyć na paprykę. Zakręcić słoiki i pasteryzować minuty.
I nie jest trudna w przygotowaniu! Wystarczy odpowiednia zalewa do papryki i będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem papryki konserwowej. Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie?
Prosty przepis na ogórki konserwowe. Przetwory Konserwowa Brukselka. Najbardziej popularny przepis na weki z papryki to oczywiście leczo, które możemy zimą wykorzystać jako szybki obiad. Sposobów na zachowanie papryki na zimę jest kilka.
Podajemy sprawdzone receptury na paprykowe przetwory. Co powiecie na aromatyczną pastę do chleba z grillowaną papryką i nie tylko? Dodatek miodu do marynaty sprawia, że papryka jest niesamowicie smaczna, słodka, chrupiąca, po prostu idealna. Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem.
Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową.
Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. A czym się różni papryka konserwowa od marynowanej.
Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. To (poza ogórkami, oczywiście) jeden z naszych ulubionych dodatków do zimowych sałatek, do ulubionej przez wszystkich ryby po japońsku lub po prostu - do talerza przekąsek. Muszę przyznać, że zaszalałam i razem z mamą włożyłam aż kilogramów. Będzie co podjadać zimą:).
Jest sprawdzony, papryka wychodzi twarda, krucha i delikatnie słodka. Przepis ten dostałam od sąsiadki. Zagotowałam składniki na zalewę. Do gotującej się zalewy wrzuciłam paprykę i gotowałam 3-minuty.
W tym czasie do każdego słoika l dodawałam po łyżce oleju. Kiedy papryka już była gotowa napełniałam słoiki papryką i zalewą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka na zimę bez octu. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń. To też moja ulubiona papryka konserwowa, choć w tym roku nie robię, bo w zeszłym zrobiłam bardzo dużo i jeszcze mam :) Usuń.
Buraczki z papryką na zimę. Sałatka z czerwonej kapusty na zimę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.