piątek, 8 czerwca 2018

Jak zrobić żurek na białej kiełbasie

Mam zatem pytanie o zakwas. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni.


Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku).


I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.


Zupy Żurek na białej kiełbasie. Smakuje wybornie o każdej porze roku. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Tradycyjna regionalna potrawa kujawska.


Gorąco polecam i życzę smacznego. Zdania są podzielone na temat tego, czy są to różne zupy, czy też nie. Dla mnie obie nazwy tożsame są z przyrządzaną na zakwasie kwaśną zupą na białej kiełbasie.


Bardzo ważne jest, aby do tego żurku użyć białej, SUROWEJ kiełbasy. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.


Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.


Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie.


MUSIAŁAM go zrobić :) Żurek z jajkiem i białą kiełbasą włoszczyzna: 2. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca.


Jak zrobić żurek na białej kiełbasie

Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Odlewamy do szklanki ok. Domowy żurek z białą kiełbasą jest gotowy. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Takie tam pichcenie. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.


Popularne jest gotowanie żurku na białej kiełbasie, wędzonym boczku, żeberkach albo szynce. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Jak zrobić tradycyjny żurek?


Przepis na świąteczny żurek. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały.


To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Za tym warzywem nie przepadam, jednak posiadając jeden okaz w swojej lodówce musiałam coś z nim zrobić, aby nie dopuścić się marnotrawstwa.


Pomysł okazał się świetny. Wszyscy pałaszowali, aż miło było patrzeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty