Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie. Nie może jej również zabraknąć na wielkanocnym stole, a gdzieniegdzie także podczas wieczerzy wigilijnej. Wbrew pozorom przygotowanie żurku od podstaw, na domowym zakwasie, to wcale nie taka trudna sztuka. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Jestem w trakcie robienia zakwasu na żurek zgodnie z przepisem. Dzisiaj jest czwarty dzien, a zakwas nadal nie rozwarstwił sie i jest lekko gorzkawy w smaku. Nie ma w nim pleśni i bardzo ładnie pachnie.
Czy poczekać jeszcze, czy cos poszło nie tak i zrobic nowy? Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami. Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie.
Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.
Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Niewątpliwą zaletą zakwasu jest to, że można go zrobić dużo wcześniej lub sporządzać na bieżąco.
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego. Jeśli będzie stał dłużej, jego smak stanie się bardziej kwaśny. Wszystko więc zależy od indywidualnych upodobań. Zobacz filŻurek bez mięsa. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu.
Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Tą wyjątkową zupę można dodatkowo zabielać śmietaną lub mlekiem dla podkreślenia smaku.
Przepis od autora: Mój żurek to spontaniczny obia nie miałam w domu zakwasu. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu? W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Jeśli chcesz zrobić żurek z majerankiem, to możesz go dodać do zupy osobno.
Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Skład jest podstawowy i uniwersalny, więc można z tego zakwasu zrobić zarówno postny żur na Wielkanoc z jajkiem, jak i postny żur na Boże Narodzenie z suszonym grzybem. Domowy przepis na żurek na zakwasie Żurek na zakwasie należy do dań Kuchni Polskiej. Jest tradycyjnym danem na świąteczny czas ale też pożywną potrawą na codzienny obiad.
Czego potrzebujemy, aby przygotować tradycyjny żurek na zakwasie? Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. I co najważniejsze, żeby smakował jak u mamy! Dzisiaj postaram się rozwiązać ten problem raz na zawsze #128077; Każdy Polak uwielbia żurek. Co zrobić z buraków z zakwasu?
Takie pytanie dostałam od jednej czytelniczki. Przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Po min próbujemy wstępnie żurek czy nie za mało słony i czy kwaśność jest wystarczająca.
Każdy zakwas ma różną kwaśność, dlatego trzeba to dobrać na smak. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Jak przyrządzić śledzia w śmietanie na stół wigilijny.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.