poniedziałek, 18 marca 2019

Masa makowa z puszki

Lista przepisów na ciasto z gotową masą makową z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Masa krówkowa przydaje się do wielu przepisów. Możesz ją wykorzystać jako nadzienie do piszingerów, ciast - np. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata.


Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Do tego utwardzane tłuszcze roślinne lub nieekologiczny olej palmowy… Domowa masa makowa to mak ugotowany na mleku, chociaż alergicy spokojnie mogą zastąpić je wodą. Dodane przez Grillcenter_pl w: Tylko o kuchni. Super przepis,szukałam właśnie czegoś takiego. Raz, ze za słodkie - bo cukier jest wielokrotnie tańszy od maku.


Dwa - wszystko, co zmielone, szybko wietrzeje z zapachu, wiec masy nie smakują makiem, ale sztucznymi aromatami - smrodkiem sztucznego miodu (mimo zapewnien, ze prawdziwy) i olejkiem migdałowym. Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak.


Masa makowa z puszki

Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Nie polecam strikte na makowca. Masa makowa jest fajna gdy chcemyszybko zrobić rogaliki czy strucla z makiem.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Troszkę jest taka błotnista. Na pewno brakuje jej wiele do maku kręconego własnoręcznie.


Smak jest dobry i dzięki takim masom szybko zrobimy ciasto. Należy przed użyciem oddać wodę z puszki i wyłożyć masęi porządnie. To naprawdę proste w dowolnej maszynie (oprócz maszynki do mięsa) , a na pewno własna masa , bez chemii konserwującej będzie lepsza niż to coś z puszki. W maszynce do ręcznego mielenia faktycznie wszystko się paprze i trwa wieczność , ale Termomix czy zwykły malakser rozwiazuje sprawę.


Ciasto - masa makowa - budyń - chyba w tej kolejności. Ale na górę nie mam pomysłu (bo raczej nie lukier.). Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo.


Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową.


Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. Dzięki temu masa uzyskuje zwartą, delikatnie wilgotną konsystencję, która stanowi idealny dodatek do ciast i deserów.


Do masy makowej dodajemy także wyśmienitą kompozycję słodkich i pachnących bakalii, dzięki. Oczywiście, że w masie makowej Helio również jest woda, po prostu producent nie uwzględnił jej w składzie na etykiecie. Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.


Ciągle miksując (ale na zmniejszonych obrotach miksera), dodawaj po około – łyżki masy serowej, na zmianę z sypkim budyniem. Tutaj mam przepis na prosty placek makowy z masą z puszki. Zrobię drugie podejście, gdzie wanilię dodam na końcu, mieszać będę jeszcze rzadziej, a kożuch będę wyrzucać.


Masa makowa z puszki

Ta masa smakuje dokładnie jak masa kajmakowa z puszki, a mam wrażenie, że ciemna, którą Ty uzyskałaś, ma smak bliższy dulce de leche, które jadłam w USA z hiszpańskiego (a może portugalskiego) sklepu. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty