Generalną zasadą jest przygotowanie dobrego i bardzo aromatycznego wywaru – może być to więc bulion bądź drobiowy bądź drobiowo-wołowy, grunt żeby był jasny. Gotowana ryba – jak ją przyrządzić? Dodatek świeżych ziół sprawia, że ryba jest delikatna, a zarazem mocno aromatyczna.
Gdy chodzi wam po głowie ryba duszona to warto zdecydować się na dorsza, tołpygę, suma, karpia, sandacza lub łososia jeśli lubisz. Gatunek zależny jest w dużej mierze od sezonu, dostępności i ceny.
Gdy masz wybór na obiad: ryba duszona, ryba gotowana czy ryba smażona – to na co się decydujesz? Znajdziesz tu najlepsze, sprawdzone przepisy zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy. Ugotować można praktycznie każdą rybę. Składniki zawarte w naszych przepisach mają na celu wydobycie smaku i aromatu ryby oraz jej podkreślenie jako danie główne. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Soczysta ryba gotowana na parze Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe więc żeby jak najbardziej z tych walorów skorzystać, najlepiej przygotowywać je w zdrowy sposób. To danie jest idealne dla osób lubiących smacznie zjeść jednocześnie dbając o sylwetkę. Ryba duszona na warzywach. Bardzo dobre jeśli nie chcesz jeść smażonych potraw.
Płynu z gotowania ryb zwykle używam do przyrządzenia sosu. Jeśli akurat liczę kalorie to rybę gotuję na parze. W dolnym naczyniu garnka do gotowania na parze zagotowuję wodę, a w górnym układam kawałki ryby, uważając, aby dno jego nie zanurzyło się w wodzie i szczelnie przykrywam.
Czas gotowania zależy od wielkości i gatunku ryby. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie. Dzisiaj mam dla Was jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście.
Wszystkie prawa zastrzeżone Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody kwestiasmaku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba gotowana w folii aluminiowej. Wyjąć rybę z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku i natychmiast podawać z ziemniakami puree, zielonym groszkiem i sosebeszamelowym, Mornay lub potrawkowym.
Danie mało kaloryczne, ale smaczne i syte. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Olga Smile w Social Media. Przygotowanie dania ryba gotowana w ziołach Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier.
Przykryć i gotować na małym ogniu. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną natkę, sok z cytryny i musztardę, wymieszać. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i przesmażamy na oleju. Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej obierakiem do warzyw), dodajemy do cebuli i razem dusimy pod przykryciem, podlewając wodą, żeby się nie przypaliło. Gorąco zapraszam na najnowszy odcinek mojego programu z cyklu Ewa gotuje.
Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Z kopytkami czuje się jak ryba w wodzie;-) Ciasto spod widelca. RYBY – NAJLEPSZE PRZEPISY – ryby są bardzo ważnym elementem dobrej diety #128578; Pyszne, zdrowe i bardzo potrzebne #128578; Zebrałam dla Was w jednym miejscu wszystkie najlepsze przepisy na obiadowe potrawy z ryb. Mięso ryby, gotowane krótko na parze, będzie delikatne i soczyste.
Dla lepszego smaku warto je wcześniej posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Najlepsze obiady z rybami i warzywami. Jeżeli szukasz kulinarnego urozmaicenia swojego codziennego jadłospisu, przepisy na proste obiady z rybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Polecam proste przepisy na obiady z łososiem i krewetkami. Jeśli lubisz gotować, to zapraszam również po inne moje przepisy np. Z uwagi na skład mięsa dorsza czarnego i jego smak ryba ta doskonale sprawdza się do smażenia, pieczenia, gotowania na parze lub w zupie. Powstaje on z wypatroszonych i pozbawionych głów ryb suszonych na wolnym powietrzu, na ogromnych stojakach.
Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.