poniedziałek, 25 marca 2019

Ryba po grecku w cieście

Ryba po grecku w cieście

Ryba po grecku w cieście philo. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją w wyjątkowo efektownym wydaniu. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. Pokrojone na mniejsze kawałki zamarynuj na. U mnie konsumowane chętniej na zimno.


Jej sekret rewelacyjnego smaku tkwi w dobrze osuszonej rybie i świeżo otwartym piwie. Soczyste mięsko z ryby (np. dorsz, morszczuk) w chrupiącej panierce to HIT nie tylko na piątkowy obiad. Więcej niż przepisów. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.


Dolej mleko i wymieszaj na płynną masę. Rybę opłucz, osusz i pokrój w 5cm plastry. Dodaj jajko i wymieszaj. W garnku rozgrzej olej do około 175C. Kawałki ryby zanurz w cieście a następnie smaż w głębokim oleju porcjami około 1-minuty na brązowy kolor.


Składniki: 5g filetów rybnych (waga po odmrożeniu) np. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Wybierz filety z ulubionej białej ryby, a gotowe danie podawaj z cząstkami cytryny, frytkami i surówką. Znudziła Ci się ryba w bułce tartej -polecam w cieście ! Soczysta ryba w mięciutkim cieście naleśnikowym, to naprawdę idealne połączenie!


Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU), dziś zaś trochę zmieniony przepis na naleśniki zawitał w połączeniu z filetem z ryby na naszym stole. Może wydawać się trochę dziwne, ale ryba z ciastem naleśnikowym współgrają bardzo dobrze. Prosty przepis na klasykę - ryba w zalewie octowej to pyszna przystawka lub pomysł na kolację. Powinnaś dodać do niego także sól, pieprz i odrobinę proszku do pieczenia.


Dzięki piwnym bąbelkom ciasto jest puszyste i otula rybę grubą powłoką. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie, to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko.


Tak przygotowaną rybę w cieście francuskim można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Osobiście uważam, że ta z filetów. Jest to przepis szybki i smaczny.


Ryba po grecku w cieście

Nie jest też potrawą, która sprawdzi się tylko. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Przepis na ryba w cieście naleśnikowym. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Następnie dodać mąkę i mieszać na jednolitą masę. W zależności od tego, czy dysponujemy dużą ilością czasu na przygotowanie potrawy, czy chcemy zrobić szybkie danie, możemy wybrać rybę w cieście naleśnikowym w zalewie lub. Filety myjemy, osuszamy, solimy i kroimy w kawałki.


Zanurzamy w cieście naleśnikowym i przekładamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Smażymy do uzyskania złotej skórki. Pierwszą rybę w cieście piwnym jadłam wieki temu nad morzem?


Koniecznie musiałam odtworzyć ten przepis i od tej pory danie to króluje w naszym domu. Jeżeli kupujemy mrożone filety, to oczywiście bez glazury, najlepszy będzie morszczuk lub mintaj. Ciasto na jasnym piwie, po usmażeniu jest bardziej aromatyczne i chrupiące, niż standardowe ciasto naleśnikowe na mleku.


Tym razem troszkę inna ryba po grecku a więc ryba smażona w cieście. W razie potrzeby dodać odpowiednio mleka albo mąki. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, które maczamy w cieście i smażymy na patelni na oleju. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Por i cebulę kroimy na małe kawałki.


Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty