wtorek, 12 marca 2019

Najlepsza ryba do ryby po grecku

Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta. Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku i jest najlepsza do tej potrawy? Ryba po grecku często pojawia się też na wigilijnym stole. Miruna do ryby po grecku.


Najlepsza ryba do ryby po grecku

Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska.


W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden.


Do ryby po grecku najbardziej nadają się białe, chude ryby morskie. Zobacz, jaką rybę wybrać i jak długo smażyć. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Czy rybę po grecku możesz podać pokrojoną w dzwonka, czy konieczne są filety?


Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Duś na małym ogniu przez około minut.


Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety.


Ale my rybę lubimy niezależnie od dnia tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami.


Rybę ułożyłam na półmisku w nastepujący sposób: na dno naczynia położyłam jarzyny, na jarzyny ułożyłam usmażoną rybę i przykryłam warzywami. Dlatego wybierz filety z mintaja- gorzej się smaży, ale jest zdrowszy niż panga. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!


No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Teraz w tym, co zostało połowa to nadal woda wstrzykiwana do mięsa ryby przed zamrożeniem. Podczas próby smażenia wypływa na patelnię i powstaje rozpadająca się breja. Po jej odlaniu frakcji płynnej i zważeniu tego co zostało otrzymałem 37dkg tego, co kiedyś było rybą, a teraz jest rozsypującą się, wstrętną pulpą. Całe życie wyjadałam tylko sałatkę, myśląc, że jest tam karp.


Dopiero lata temu odkryłam Amerykę i dowiedziałam się, że Mama daje do niej dorsza, mintaja lub sandacza. Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa. Aromatycznie przyprawiona, podawana z duszonymi warzywami.


Dowiedz się: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz? Ten niezwykle prosty przepis to prawdziwy klasyk na stole. Oto nasz sposób na przyrządzenie doskonałej ryby po grecku. Warto dołączyć do niej świeże pieczywo oraz surówki, np. Rybę możesz obtoczyć w mące przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.


Na rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonął się nadmiar tłuszczu po czym przełóż rybę do naczynia w którym zrobisz rybę po grecku. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.


Najlepsza ryba do ryby po grecku

Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Doprawić całość do smaku. Rybę wyłożyć na półmisek i przykryć warzywami. Dobrze się mrozi, można zamrozić też same uduszone warzywa. Jako ryby użyj halibuta lub pstrąga.


Rybę obsmaż na dozwolonym oleju, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty