piątek, 29 marca 2019

Miękkie faworki

Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku - faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które jada się w moim domu. Ciasteczka są puszyste, a z ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać mąkę i cukier wtedy mają lepszą strukturę.


Usmażone faworki wystudzić, przełożyć do worka wypełnionego cukrem pudrem.

Worek mocno zawiązać, dokładnie potrząsać, by wszystkie faworki obtoczyły się w cukrze. Ja zawsze robię to, gdy faworki są jeszcze letnie, wtedy cukier dobrze się nich trzyma. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach.


Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować. Karnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków.


Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego. Witam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki.

Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie i twarde tylko mięciutkie i puszyste. Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni. Pytanie dość banalne - ile gotować jajka na miękko? Ostatnio ugotowałam na pół-twardo a przedostatnim razem białko się nie ścięlo - odebrało mi to chęć na śniadanie. Napewno już wiecie, wirtualny tłusty czwartek jest już wszędzie, dookoła nas ;) U mnie też już jest ;) Zapraszam Was na najpulchniesze faworki pod słońcem.


Są tak samo szybkie w przygotowaniu, jak szybko znikaja z talerza. Większości osób, faworki nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, kiedy cieszą się największą popularnością i są powszechnie zjadane, bez obaw o dodatkowe kalorie. Kruche, delikatne i miękkie faworki posypane cukrem pudrem, smakują wybornie przy każdej okazji.


To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Lista przepisów na faworki miękkie z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!

Zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Ciasto odkładamy na około minut do przykrytej miski. Dzielimy na dwie części, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko, kroimy na paski, potem na. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy.


To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Zobaczycie, jakie będzie miękkie i delikatne po tym czasie. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy.


Po rozwałkowaniu tniemy ciasto i tworzymy z nich kokardki. Nie są zatopione w oleju (średniej wielkości smażony w oleju faworek ma około kalorii), więc są uważane za wersję dietetyczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty