Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo. Makówki to słodka potrawa wigilijna z makiem znana głównie na Śląsku. U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia.
Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Kolejna nowość, jaka pojawiła się na naszym wigilijnym stole to makówki. Słodzić tyle, ile lubimy! Chałkę pokroić w cienkie plastry. Gdy masa makowa będzie miała konsystencję bardzo. Powszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama.
Nowy przepis na jajka faszerowane min łatwe tanie. Polecane przepisy: makówki Zobacz więcej. Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Przedstawiam Wam przepis na makówki – tradycyjną śląską potrawę wigilijną. W wielu śląskich domach nie można wyobrazić sobie obchodów Świąt Bożego Narodzenia bez miski z makówkami.
Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Oceń przepis aby doradzić innym! Jest to miejsce, do którego dodaję sprawdzone przepisy mojej mamy jak i mamy mojego męża, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Przygotowaliśmy dla was artykuł, z którego dowiecie się, jak zrobić pyszne kluski śląskie.
Właściwie w prawie każdym śląskim domu robi się na Swięta makówki. Makówki, czyli moczone bułki przekładane makiem są tradycyjnym daniem na święta. Jednak ja makówki lub makiełki (bo z taką nazwą również się spotkałam) urozmaicam dodatkową maślaną warstwą budyniu waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii.
Oczywiście ilość wszystkich składników dzielmy proporcjonalnie. W makówkach najważniejsze jest to by były mokre. Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji.
Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony. Zdrowe makówki – przepis. Makówki składają się z maku i bakalii – jeśli słodzimy je samym miodem (bez dodatku cukru), to są naprawdę zdrowym deserem, chociaż mają sporo kalorii. Bogactwo błonnika sprawia, że makówki doskonale nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Już najwyższy czas, by zdecydować się, co ugotować na kolację wigilijną i święta.
Zachęcamy do skorzystania z przepisów na. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu, zaserwowane przez mamę mojej przyjaciółki. To prosty przepis na makówki, a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć. Jak udekorować makiełki.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makówki. Skład: Woda 4l Piernik szt. Rodzynki 300g Śliwki suszone 200g Orzech włoski 300g Migdały 100g Morele 200g Cukier do smaku Cukier wanilinowy 1szt.
Sok z cytryny 50ml Kompot truskawkowy 5l Kompot agrestowy 5l Masło 200g Mąka pszenna łyżek. Planujesz przygotować na wigilijny stół tradycyjne śląskie makówki? Polecamy sprawdzony przepis Anny Starmach.
Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach. Te Makówki są po prostu WYBORNE ! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać ! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na makową polewę taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię.
Ma być to bardzo słodka masa. A chałke lub weke kroi się na kromki i moczy w mleku. Mak normalnie się parzy i mieli.
Za to mój mąż zjadłby całą michę naraz, gdyby rozsądek go nie powstrzymał #128512; Dlatego przepis na makówki śląskie musiał się na Wilczym Apetycie znaleźć. Skoro ja ich nie robię to pobiegłam po pomoc do teściowej. Ona je przyrządziła (mąż pomagał), a ja zrobiłam zdjęcia i spisałam przepis. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Prosty przepis na tradycyjne bożonarodzeniowe makówki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, spraw przyjemność swoim bliskim :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.