Zakwas na żurek własnej roboty. Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów.
W wielu domach jest to tradycyjna potrawa na Wielkanoc, ale je się go dość często. Spory o to, czym różnią się żurek i biały barszcz wydają się nie do rozstrzygnięcia.
Ta wielkanocna zupa, podana z jajkiem, kiełbasą i świeżym chlebem z chrupiącą skórką to sycące danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt, a jednocześnie nie zabierze nam dużo czasu na swoje przyrządzenie. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie!
Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta!
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek na gotowym zakwasie. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.
Sekret aromatycznego żurku na zakwasie tkwi na umiejętnym wyznaczeniu proporcji, tak aby żaden smak nie był bardziej wyraźny od innego. Co ciekawe, w każdym regionie Polski przepis na żurek na zakwasie jest inny. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni.
Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać lub szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na żytni zakwas na żurek.
Robi się” go przez 3-dni.
W sytuacjach, kiedy ma się mało czasu i nie ufa się zakwasom sklepowym, idealnie sprawdza się zakwas chlebowy. Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole. UREK NA DOMOWYM ZAKWASIE, przepis z kategorii Zupy.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych.
Mało kto gotuje dziś żurek na domowym zakwasie. Kieruje nami wygoda i brak czasu – aby było szybciej i łatwiej, gotujemy na gotowym zakwasie z butelki albo wręcz korzystamy z gotowych zup w kartonie czy torebce. Ale coraz więcej jest też miłośników slow food – i dla nich przypominamy przepis na zakwas oraz przepis na żurek. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie.
Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.