czwartek, 7 marca 2019

Mięciutkie pierniczki świąteczne

Nie potrzebują leżakowania, od razu są gotowe do jedzenia, a wprost rozpływają się w ustach. Ten jest recepturą na pulchne , miękkie świąteczne ciasteczka. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.


Mięciutkie pierniczki świąteczne

Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Pierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykujemy na Święta. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować.


Polski przepis - świetne do robienia z dziećmi - puszyste i mięciutkie - dokładny opis i zdjęcia krok po. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach).


Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Pierniczki nr polukrowalam i są zdecydowanie lepsze następnego dnia i one bardzo nam smakowały.


Szybkie pierniczki zrobiłam w dwóch wariantach, pierwszy zgodnie z przepisem drugi nadziewane dżemem morelowym i te dzieci bardziej polubiły. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Można je również przechowywać do tygodni i nadal są miękkie, więc są doskonałe na święta, gdyż możemy je upiec dużo wcześniej przed świętami, a tylko udekorować lukrem przed podaniem. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie.


Mięciutkie pierniczki świąteczne

Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Przy okazji chciałabym podziękować Wam za życzenia świąteczne, przesłane drogą mailową lub zamieszczone w komentarzach, dla mnie i dla moich bliskich. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przepyszne mięciutkie pierniczki, które robi się bardzo szybko.


Pierniczki bożonarodzeniowe to jeden z wielu wariantów słodkości świątecznych. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów.


A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Lubię te pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie , maczane w gorącej herbacie smakują mi najbardziej.


Ale Zielonooki lubi z czekoladą i lukrowane, więc część zawsze zostawiam suchych, a pozostałe ozdabiam. Zaraz po upieczeniu były mięciutkie, ale następnego dnia, przechowanie według Pani rady, stały się twarde. Amoniak nie ładnie pachnie po upieczeniu zabijając aromat samych ciasteczek. Te pierniczki nie są miękkie. Przepis na pierniczki świąteczne z miodem.


Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie. Na szczęście pomogły obierki z jabłka. Unsubscribe from Orchideli Cake Decorating Tutorials? Pierniczki alpejskie - mięciutkie i puszyste (pierniczki dla początkujących cz.3) Orchideli Cake Decorating Tutorials. Desery świąteczne pierniczki.


Najlepsze pierniczki z miodem i skórką pomarańczową. Pierniczki mają już jednak kilka godzin i nadal są mięciutkie - więc jest dobrze. Mięciutkie pierniczki Do garnka dajemy:miókakao,cukier,masło,oraz przyprawę, zagotowujemy i studzimy.


Do mąki dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolnych kształtów pierniczki.


Układamy na blaszce wyłożonej. Nie trzeba czekać aż zmiękkną, można zajadać od razu po upieczeniu :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Strasznie się bałam tego, czy pierniki wyjdą miękkie.


Część z nich udekorowałam białą czekoladą i schowałam do puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty