środa, 20 marca 2019

Przepis na ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe - sposób przygotowania: W garnku zagotuj wodę z margaryną, dodaj szczyptę soli. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka i ma lekko szklisty wygląd. Gdy woda z margaryną zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, od razu wsyp całą mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Dziekuje Pyzo za ten przepis z calego serducha.


Moje proby zrobienia ptysi, konczyly sie fiaskiem.

Przeczytalam mnostwo przepisow i wydawalo mi sie, ze ptyski powinny wyjsc, ale ciasto po wyjeciu z piekarnika, zawsze opadalo. To jest najlepszy przepis na doskonałe ciasto ptysiowe. Przepis na paluszki ptysiowe. Są dobrą propozycją na Tłusty Czwartek, jako alternatywa do smażonych pączków. Ciasto dla tych którzy nie lubią wyrabiania ciasta rękami.


Dodane przez myszkaw: Tylko o kuchni.

Kupiłam ostatnio ciasto,które nie wiem jaką miało nazwe. Może ktoś ma przepis na to. Spód ciemny,kakaowy w środku jabłka na górze. Wyciskać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach.


Uwielbiam ciasto ptysiowe. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Posmarować każdego ptysia żółtkiem rozmaconym z wodą. W moich zeszytach znaleźć można przepis na ciasto ptysiowe wytrawne oraz ze słodkim kremem. Często robię je z dziećmi, bo to świetna zabawa dla całej rodziny!


Robimy zarówno ptysie z budyniem, bitą śmietaną, jak i sałatką paprykową. A Ty wiesz, jak zrobić idealne ciasto na ptysie i eklery, takie jak z cukierni? Można je podawać na słodko i na słono - zależy to od tego, czym je nadziejemy. Chcesz zaimponować gościom? Piekarnik nagrzewamy do 220°C.


Proste, ale pyszne, grube paluszki z ciasta ptysiowego obsypane brązowym cukrem.

Dużą blachę (taką na całą wielkość piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem. Na środek blachy nakładamy ciasto ptysiowe. CIASTO BEZ PIECZENIA W MINUT – SZYBKI PRZEPIS – to ciasto przygotowuję zawsze kiedy za chwilę mają się pojawić w moim domu goście #128578; Ciasto na delikatnych słomkach ptysiowych #128578; Polecam!


Plastikową łopatkę do ciasta smarujemy dokładnie olejem i za jej pomocą rozprowadzamy bardzo cienko ciasto na całej blasze. Ciasto parzone to baza do wielu zastosowani,Łatwe, szybkie i smaczne. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów.


Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne, choć jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca. Na raz wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy wszystko za pomocą drewnianej łyżki, aż ciasto zacznie się błyszczeć, będzie gładkie i odklei się od brzegów rondla. Do chłodnego ciasta dodajemy po jednym, całym jajku i miksujemy aż do wykorzystanie wszystkich jaj. To ciasto powinno się zwać “Karpatka Wspaniała” bo tak w istocie się piecze i przygotowuje ten wyborny maślany krem mmh…Pierwszy raz zabierałam się do Karpatki takiej prawdziwej a nie tej z “pudełka z proszkiem”, i moje oczekiwania co do prostoty wykonania jak i samego efektu końcowego wyglądu ciasta,konsystencji masy i smaku przeszły najśmielsze oczekiwania. Kawowe eklerki, jako propozycja na Tłusty Czwartek dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać słodkości smażonych w głębokim tłuszczu.


Z ciasta uformować ciastecz­ka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i szybko zamknąć drzwicz­ki. Trzymamy rondel na ogniu i mieszamy cały czas, ok. Piec w temperatu­rze 220°C, piekarnik gazowy usta­wić na stopień, i na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika włożyć blachę z ciasteczkami. Jest jednym z najprostszych ciast.


Na dnie naczynia utworzy się taka warstewka jakby się przypalało, ale nie ma obawy jeśli pod garnkiem jest malutki ogień. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować takie ciasto, które można później nadziewać przeróżnymi kremami i masami. Owoce podgrzewamy z cukrem, następnie blendujemy, przecieramy przez sito.


W następnych postach przedstawię przepisy na eklerki i słodkie ptysie. Zanim jednak to zrobię chciałam w osobnym poście pokazać przepis (krok po kroku) na udające się ciasto ptysiowe. Górna warstwa jest wręcz przepieczona – byłam pewna, że już ją wyjęłam z piekarnika. Cieńsza będzie bardziej chrupiąca wewnątrz, bez tej niedopieczonej części.


Można użyć tej ilości ciasta na większą blachę. Klasyczna karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę.


Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach a karpatka wygląda i smakuje świetnie. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli ptysie mają być duże - nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe - łyżeczką.


Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 2st. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Newsletter smaków życia.


Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Przedstawiam podstawowy przepis na leczo. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Możemy dowolnie je urozmaicać, np. Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-).


Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż budyń. Lubię duże kawałki papryki. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Można z niego przygotować ptysie lub eklerki i przełożyć je dowolnym nadzieniem. Ptysie można nadziewać kremem.


W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak klasyczne ptysie na mące pszennej. Następnym razem na pewno się uda.


Jeśli karpatka nie rośnie to możliwe, że jajka były za krótko miksowane z ciastem. Smakują bardzo dobrze, jak glutenowe. Pieczemy minut, po czym obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne minut.


Eklerki powinny się piec łącznie ok. Z wierzchu może być polane czekoladą. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Basiu, koniecznie do nagrzanego – do 190C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty