Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Domowa masa makowa przepis. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku.
Aromatyczna, z dużą ilością bakalii. Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego.
Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Lista przepisów na masa makowa mielonego maku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. W wypadku maku mielonego, odstawiamy do ostygnięcia.
Polecane przepisy: masa makowa do makowca z maku mielonego Zobacz więcej. Masa do strucli z makiem. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.
Do makowca z gotowej masy makowej doskonale pasują rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy. Wymieszaj wszystkie składniki. UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij białka na sztywną pianę.
Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gotuj z rodzink. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Bardzo lubię podjadać ją też prosto ze słoiczka. Co sprawiło, że postanowiłam robić własną masę makową, zamiast kupować gotową w sklepie? Z doświadczania mojej mamy wiem, że tak przygotowany mak jest dużo smaczniejszy, bardziej aromatyczny i odpowiednio wilgotny w porównaniu z tym już gotowym, zmielonym ze sklepu.
Zmielony mak mieszamy kolejno z cukrem, masłem, żółtkami, migdałami, miodem i cynamonem, do uzyskania gładkiej jednolitej struktury. Następnie dodajemy bakalie, a na samym końcu białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Podana ilość masy makowej wystarczy na upieczenie jednego sero-makowca, (tortownica x 23cm). Opowiem o sposobie jak wykonać masę makową do słodkich wypieków. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii masa makowa z bakaliami. Mak sobie sama zmielę w młynku do kawy. I fajnie, że ilość jest rozsądna, anie od razu tona masy makowej i potem weż i rób coś z tym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.