piątek, 1 marca 2019

Masa do biszkoptu prosta

Domowy sposób na masę waniliową jest niezwykle prosty do zrealizowania – już nawet dziecko, które garnie się do pomocy w kuchni, może Ci pomóc ją przygotować. Sprawdzone, przetestowane, rzetelne. Dodane przez monia-mia w: Tylko o kuchni.


Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem. Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję.

Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domowa cukiernia Ewy. Po tym czasie warto upewnić się, że jest upieczony za pomocą drewnianego patyczka. Należy wkłuć go w środek biszkoptu i po wyciągnieciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową.


Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego. Niestety ciasto urodzinowe dla mamy z tą masą okazało się niewypałem….

Szybka, prosta i pyszna. Do mady dalam mleko i 200g masła bo więcej nie miałam ale mimo tego wszystko wyszło super. Jeszcze nie raz na pewno będę korzystać z tego przepisu pozdrawiam! Masa jest poprostu przepyszna!


Masę można wykorzystać nie tylko do przełożenia tortów i ciast, ale również do dekoracji babeczek lub jako podkład pod masę cukrową, marcepanową, czy z pianek marshmallows. Krem budyniowy, czy to szykowany z gotowych budyni z proszku z dodatkiem masła, czy też masa budyniowa zrobiona na bazie domowego budyniu z żółtkami, to to samo co krem budyniowy do tortów, tart, ciast i deserów. Jak masa zwarzyła się przy dodawaniu masy jajecznej to ogrzewaj tą zwarzoną masę, a następnie po schłodzeniu dodaj resztę.


Najczęściej może się jednak zwarzyć po dodaniu alkoholu, to wtedy taką masę ogrzewamy. Kakao należy dodać, gdy już masa będzie uratowana. Ucieramy jajka z cukrem (odstawiamy ) w osobnym pojemniku ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce utarte jajko z cukrem, dodajemy aromat i cukier puder do smaku.


Pamiętajcie zawsze mieszajmy krem w jedną stronę! Bardzo często na liście życzeń pojawia się prośba o kremy do tortów. Dzisiaj zaczynam od mojego ulubionego kremu, jest to budyniowy krem do tortów, delikatny, puszysty i smaczny.


Dzisiejszy krem jest w wersji bazowej, waniliowej, ale do takiego gotowego kremu wystarczy dodać różne składniki, by uzyskać krem smakowy (poniżej kilka moich sprawdzonych propozycji). Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Biszkopt z masą budyniową to jedno z moich ulubionych ciast.

Ten przepis na biszkopt stosuję bardzo często, gdyż ciasto wychodzi pulchne i mięciutkie. Do tego masa budyniowa – szybka i prosta, gdyż kilka torebek budyniu zawsze mam pod ręką – i wychodzi pyszne domowe ciasto, które szybko znika z talerzy. Gdy zaczną tężeć dodajemy jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii masa-kakaowa. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Skorzystaj z przelicznika foremek. Do masy dodaliśmy odrobinę soku z cytryny i białego rumu. Lista przepisów na szybka masa do biszkoptu z jogurtem naturalnym z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Smaczna i prosta masa do tortów , rolad itp. This feature is not available right now.


Przepyszne, orzeźwiające ciasto jogurtowe z truskawkami w glazurze, a dokładniej puszysty i mięciutki biszkopt, delikatna masa jogurtowo - śmietanowo - truskawkowa, a na wierzchu truskawki oblane glazurą truskawkową, czyli bardzo, bardzo truskawkowe ciasto. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy porcjami cukier, po żółtku. Ubijamy do momentu, aż masa stanie sie kremowa, puszysta. Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.


Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej. Ja gotuję budyń waniliowy, studzę go, w kąpieli wodnej, rozpuszczam gorzką czekoladę z kilkoma np łyżkami wody. Miksuję masło extra dodając po trochu budyń i czekoladę. Jak masa jest za mało słodka dodaję odrobinę cukru pudru, choć zwykle do gotowania budyniu dodaję trochę więcej cukru niż w przepisie. Generalnie z reguły uzywam tego biszkoptu do ciast które chcę mocno nasaczyc alkoholem lub sokiem, bo jest raczej zwarty, Noe rozpada się po nasaczeniu.


Niemniej polecam najpierw go czymś troszkę nasączyć, będzie smaczniejszy. Po prostu rozpływa się w ustach! Przygotowanie ciasta nie zajmie wam zbyt wiele czasu.


W okresie letnim prawie każda z nas pragnie odpowiednio ozłocić swoją skórę oraz nadać jej świeżego wyglądu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty