czwartek, 28 lutego 2019

Malinowa chmurka placek

Kruchy spó duża ilość malin w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca beza z migdałami. Placek potrzebuję na środę wieczór. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.


Malinowa chmurka placek

Jeśli nie macie zbytnio czasu zawsze możecie kruchy spód zastąpić herbatnikami i tak oto w prosty sposób powstanie malinowa chmurka na herbatnikach (bez pieczenia kruchego spodu). Malinowa chmurka zawsze wprawia gości w zachwyt. Jeśli nie ma sezonu na maliny możesz bez problemu skorzystać z mrożonek, ciasto będzie tak samo dobre. Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Polecane przepisy: placek malinowa chmurka ewy wachowicz Zobacz więcej.


Desery miodownik wg Ewy. Idealne świąteczne ciasto, po dokładną instrukcję zapraszam na bloga z cukrem. W tą pochmurną niedziele przygotowałam deser z malinami i kremu budyniowym. Jest lekki jak malinowa chmurka! Delikatny, malinowy i delikatnie słodki.


Malinowa chmurka placek

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji malinowa chmurka. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - Przepisy Joli MALINOWA CHMURKA – IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO WĄTRÓBKA Z GRILLA – PRZEPIS IDEALNY Z LVIVA – WYZWANIE BROIL KING KEG RAFFAELLO BEZ PIECZENIA Zobacz więcej. Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Mój pamiętnik kulinarny. Wyjęłam więc z szuflady przepis i pokazałam jej, no i. Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy ( 24x36), piec ok. Na cieście kruchym ułożyć maliny, galaretki rozpuścić w wodzie, Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Odstawić do całkowitego stężenia 3. Jednym słowem – uzależnia!


Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Goście zachwyceni, wszyscy objedzeni po uszy. Nie doczytałam tylko komentarzy i niepotrzebnie rozmroziłam maliny, ale na przyszłość użyję takich prosto z zamrażarki. Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę.


Jeden placek ułożyć na desce, posmarować połową frużeliny malinowej, posypać odłożonymi całymi malinami, przykryć kremem. Resztę frużeliny rozsmarować na drugim placku i zsunąć go na krem (najlepiej na cienkiej plastikowej podkładce). Na frużelinie malinowej położyć placek bezowy i wstawić do lodówki. Słyszałam o tym cieście już chyba ze dwa lata temu, ale jakoś nie było mi po drodze, by je wykonać. W końcu się zmobilizowałam, gdyż świeże maliny się kończą i postanowiłam to wykorzystać.


Malinowa chmurka placek

Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata). Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super #128578; Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto! To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. This feature is not available right now.


Dzień wcześniej (wieczorem) zrobiłam bezę, która ostatecznie wyląduje na samym wierzchu ciasta. Nie wiem dlaczego wbiłam sobie do głowy, że jako spód powinno się wykorzystać biszkopt. Dopiero po upieczeniu sprawdziłam i odkryłam zdumiona, że byłam w błędzie.


Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Posypujemy migdałami i pieczemy około godziny w temp. Spód to ciasto kruche, druga warstwa to maliny, trzecia bita śmietana z serkiem mascarpone i czwarta – delikatna, chrupiąca beza z przypieczonymi płatkami migdałów na wierzchu.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Trochę pracochłonne, ale naprawdę warto się pomęczyć. Najlepsze jest na drugi dzień, więc można spokojnie zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.


Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki. Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, masłem, ekstraktem z wanilii oraz żółtkami. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto owijamy.


Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą z migdałami. Lecz co wejdę na przepisownię i zobaczę ten skomplikowany, pomieszany przepis to zamykam link i zapominam o sprawie. I tak to trwało dobre kilka miesięcy, aż w końcu podjęłam męską decyzję – że ten nieczytelny przepis ucywilizuję, dopasuję go do siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty