poniedziałek, 25 lutego 2019

Makowiec z biszkoptem

Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony. Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym. Lecz u nas gdy ciasto jest już zimne kładziemy na niego jeszcze masę orzechową i jest po prostu fantastyczny! Dzisiaj wersja z biszkoptem na spodzie, polecam!


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Poezja-smaku. Mój Tata miał urodziny, a on uwielbia makowce więc postanowiłam mu zrobić przyjemność i upiec makowiec. N igdy wcześniej nie piekłam makowców, prym w ich pieczeniu wiedzie moja ciocia (przepis pochodzi z jej notatek). Postanowiłam się jednak z nim zmierzyć, choć nie jest to tradycyjny makowiec tylko na biszkopcie jest naprawdę pyszny. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach.


Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami. Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.


Makowiec z biszkoptem

Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 1stopni przez ok.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Przygotować biszkopt: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając cukier i mąkę z odrobiną proszku do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, dodać sparzony, osączony i zmielony mak (zobacz: masa makowa), kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka.


Makowiec: Ubić pianę z białek. Ciągle mieszając dodać pianę. Wyjać z piekarnika oraz z formy i przestudzić w samym papierze. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową.


Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Przepis na makowiec na biszkopcie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na biszkopcie.


Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Zapraszam na strasznieee pyszny sernik dyniowy, który świetnie wpisuję się w klimat nadchodzącego Halloween min łatwe tanie. W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca.


Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie to proste, a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto. Wilgotny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek, któremu nie sposób się oprzeć - szczególnie w okresie świątecznym. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Makowiec z biszkoptem

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Na gorący makowiec wylać ciasto biszkoptowe i równo rozsmarować.


Upieczone ciasto wyjąć z formy na blat, odwracając biszkoptem do dołu, i ostrożnie odkleić papier do pieczenia. Przestudzić i polać stopioną czekoladą. Zobacz filKlasyczna szarlotka.


Wyjmij formę z masą makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne minut, aż biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu. Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu go maku.


Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach. Oto kolejna wersja makowca i nie ostatnia. Tą wersję podpatrzyłem u Doroty – takiej wersji makowca z budyniem jeszcze nie miałem okazji skosztować, więc postanowiłem sprawdzić ten przepis dodając kilka małych modyfikacji. Ma w sobie przyjemną wilgoć, wprost rozpływa się w ustach. Przygotujcie razem z nami ten świąteczny wypiek, który z pewnością zachwyci waszych gości.


A ci nie pozostawią po nim ani okruszka! Propozycja na pyszne ciasto makowiec na biszkopcie w polewie czekoladowej, idealnie nadaje się na okres Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu i każdy. Istnieje wiele wersji tego smakołyku, a jedną z nich jest biszkopt, masa makowa oraz krem budyniowy z alkoholem. Piecze się go „do góry nogami” i waśnie taki sposób pieczenia sprawia, że biszkopt jest bardzo lekki, puszysty i idealnie wyrośnięty.


Bardzo fajny pomysł na makowiec. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty