środa, 20 lutego 2019

Morszczuk ryba po grecku

Ryba świetnie nadaje się też do przygotowania w formie po grecku oraz w postaci pulpecików rybnych. Morszczuka możesz także wykorzystać do risotto czy kaszotto oraz zupy rybnej. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Morszczuk jako ryba po grecku Rybę skrapiamy cytryną i odkładamy.


Morszczuk ryba po grecku

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw zrumieniamy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. Dorsz, mintaj, morszczuk do ryby po grecku. Bardzo popularną rybą, która również nadaje się do ryby po grecku, jest dorsz.


Warto jednak zwrócić uwagę na właściwe. W sklepach można nabyć morszczuka w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą lub bez skóry. Mięso tej ryby jest białe i chude.


Poza łatwo przyswajalnym białkiem i kwasami omega- zawiera duże ilości selenu, który ma. Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.


Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Robię tą rybke na każde Boże Narodzenie jak i na przyjęcia imieninowe itp. Wszystkim smakuje :) min średnie przystępne. Ryba dorszokształtna z rodziny morszczukowatych. Występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym i Morzu Północnym oraz Morzu Czarnym.


Na rynku polskim spotkać można trzy gatunki tej ryby: morszczuka peruwiańskiego, polskiego i argentyńskiego. Do najszlachetniejszego gatunku należy morszczuk kapski. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Lekka, zdrowa i wyjątkowo smaczna propozycja obiadowa nie tylko dla osób, które dbają o linię.


Delikatny filet z białej, morskiej ryby świetnie komponuje się z warstwą wyrazistych, słodko-pikantnych warzyw. Prosta wersja znanej ryby po grecku. Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na morszczuk po grecku. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem.


Bez ryby po grecku nie może się odbyć żadna wigilijna kolacja! Zachwyć swoich bliskich i specjalnie dla nich przygotuj morszczuka po grecku w wersji śródziemnomorskiej! Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim.


Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. W 1g morszczuka znajdziemy g kwasów tłuszczowych, więcej niż w mięsie innych popularnych ryb (dorsza czy halibuta). Podajemy jako zimną przystawkę. Składniki: filet z morszczuka szt. Wykonanie Przeczytałam ostatnio w jakimś artykule, że okresie przedświątecznym małżeństwa przeżywają kryzys, grudzień jest bowiem miesiącem, w którym statystycznie najczęściej się kłócimy (ponoć aż 1razy!).


Badania przeprowadzone na Brytyjczykach wykazały, że par po Bożym Narodzeniu poważnie myśli o rozwodzie, a nie widzi szans na to, by dotrwać wspólnie do. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i morszczuk. Przed przyrządzeniem rybę dobrze jest skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie będzie się rozpadać. Niektórzy moczą ją w mleku z pieprzem i dopiero po godzinach.


Morszczuk ryba po grecku

W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku. Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości.


Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Idealna ryba na świąteczny stół. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną.


Dzisiaj zapraszam na bardzo szybki, mało pracochłonny, a przede wszystkim zdrowy obiad - morszczuk na parze. Ryby jak wiadomo mają wiele wartości odżywczych, a przyrządzenie ich na parze, sprawi, że zachowamy je wszystkie, a ryba na dodatek będzie bardzo soczysta. Rybę upiekłam w piekarniku, dzięki czemu zawartość tłuszczu jest minimalna.


Dla mnie to ogromny plus. Poza tym nie musiałam stać nad patelnią, smażąc rybę. Może mi nie uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że ryba nie była smażona.


Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty