MUFFINKI ORZECHOWE - green goodies green goodies pysznie i zdrowo! KulinarnePogawedki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarne Pogawędki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii orzechowe muffinki.
Zapraszam na muffiny mega orzechowe.
Są pyszne i świetnie się prezentują, dodatkowo posypka z pokruszonych orzechów pasuje idealnie.
Polecam na kinder party albo do niedzielnej kawki #128578;. Zrezygnowałam z ekstraktu z wanilii oraz cynamonu, aby móc delektować się smakiem orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych). Muffinki wczoraj upieczone, dziś są już tylko wspomnieniem.
Składniki: - 1gram cukru - 1gram mielonych orzechów - szklanka mleka - 2gram mąki - 1gram masła - jajka - łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczki cukru wanilinowego. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Dodajemy do nich zmielone wcześniej orzechy oraz szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jajko, mleko, cukier oraz olej. Powoli dodajemy mąkę z dodatkami.
Miksujemy tylko do połączenia składników. Całość ostrożnie mieszamy. Czas przygotowania: min. Wyjatkowo proste i upieczone ze składników prawie zawsze posiadanych w domowej spiżarce. Można wykorzystać orzechy, które akurat ma się w domu, ale proponuję żeby część z nich była włoskimi, gdyż one w dużej mierze są odpowiedzialne za pyszny smak.
BABECZKI ORZECHOWE – SZYBKI PRZEPIS. Tak przygotowane orzechowe fit muffinki sprawdzą się na deser ale też śmiało można je zapakować dzieciom do szkoły, czy wziąć ze sobą do pracy #128578;. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 25- min. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Pachnące cynamonem muffinki z orzechami włoskimi w polewie czekoladowej. Ulubione muffinki marchewkowe teraz w zdrowszej i jeszcze smaczniejszej wersji! W smaku mocno cynamonowe i orzechowe, doskonałe na podwieczorek, na niedzielny deser, na piknik, czy na grilla. Do tego moja mąka pełnoziarnista kończy swoją datę ważności, a nie lubię niczego marnować w kuchni.
Najlepsze przepisy na mini wypieki: muffiny, muffinki, babeczki.
Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami. Kruche babeczki z kremem i owocami, babeczki kajmakowe i makowe. Te muffinki są pyszne, a krem dodaje im jeszcze więcej smaku. Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni.
W misce umieść: banany, masło orzechowe, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól himalajską, wymieszaj mikserem. Do masy dodaj żurawinę, wymieszaj. Napełnij foremki, pamiętając, że muffinki nieznacznie urosną. Piecz minut w piekarniku rozgrzanym do 1stopni.
Babeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Foremki mogą być wielokrotnego użytku wykonane z metalu lub silikonu. Orzechowe muffinki z lukrem. Małe, słodkie babeczki z orzechami, których podstawową zaletą jest oczywiście ich cudownie orzechowy smak. Jednak muffinki mają również inne zalety, a jedną z nich jest łatwość i szybkość ich wykonania.
Nie licząc siekania orzechów, tu pozwalam poszaleć mężowi ;), przygotowanie ciasta zajęło mi około minut a pieczenie. Dodajemy cukier, mleko, wodę, jajko, proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dosypujemy zmielone orzechy i mieszamy całą masę. Nakładamy do foremek i dekorujemy jednym orzechem laskowym na muffinkę. Stworzyłam więc muffinki, które są bardzo proste w przygotowaniu.
Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym). Z podanej porcji wychodzi ok. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Dostępne są różnego rodzaju formy do muffinków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.