piątek, 1 lutego 2019

Przepis na ciasto pierniczki świąteczne

Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się.


Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.

Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. Przepis na świąteczne kruche pierniczki.


Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Pierniczki świąteczne - dekoracja.


Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut.

Krok 2: Pieczemy pierniki. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać - tygodni min łatwe przystępne. Desery Tygrysek Siostry Anastazji.


Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Ciasto dzielimy na dwie części. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty.


Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Gotowe ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, podziel na porcje i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach (podczas pieczenia będą stopniowo rosnąć). Skusiłam się i nie jestem zachwycona.


Zamknęłam je w pudełkach z obierkami bo póki co są jak kamienie. W tamtym roku robiłam pierniczki,które były przepyszne,ale zgubiłam przepis. Te nawet nie są tak ładne jak zeszłoroczne.


Mam nadzieję,że zmiękną. Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 1-2cm ( im są grubsze tym lepsze, bardziej puszyste) wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Przyznaję, że nie lubię twardych pierniczków.


Zawsze z niecierpliwością czekałam, aż zmiękną lub też jadłam jeszcze ciepłe z piekarnika. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto.

Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.


Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dodać cukier puder. Rozpuścić czekolady (co jakiś czas podgrzewać). Raz wzięłam przepis z mało znanego kulinarnego bloga na świąteczne pierniki i ile się naprzeklinałam to moje - był totalnie nietrafiony.


Później trafiłam do Eris i się nie przejechałam. Potem widziałam go u Ciebie na poprzednim blogu. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu.


Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych.


To się nie ma prawa nie udać. Dla tych, którzy nie zdążyli z upieczeniem pierniczków, zamieszczam przepis na ciasteczka, które nie muszą czekać 2-tygodnie do zmięknięcia. Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. Zapraszam na świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu!


Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Najlepsze pierniczki z miodem i skórką pomarańczową. Te pierniczki nie są miękkie.


Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie. Zobacz przepis na pierniczki świąteczne! Masło roztop, wsyp cukier.


Gdy się rozpuści, dodaj miód. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Do mąki wsyp proszek do pieczenia i sodę, przesiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty