czwartek, 7 lutego 2019

Naleśniki amerykańskie nigella

Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Wszystkie składniki mieszkamy ze sobą dokładnie. Podajemy z syropem klonowym albo masą czekoladową.


Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci. Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka.


Klasyczne, proste do wykonania, najlepsze na śniadanie lub brunch. Amerykańskie puszyste placuszki. Udają się za każdym razem. Do ciasta na placki można wmieszać świeże borówki amerykańskie, jeśli lubicie. Ze szczególną dedykacją dla Martina, który obudził w nas ochotę na pancakes.


Wyrobione ciasto wylewa się porcjami na natłuszczoną patelnię, formując małe placuszki, i smaży przez kilka minut po obu stronach. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz. Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste. Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.


Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Ja podałam je polane lipowym miodem z dodatkiem świeżych jagód. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepyszne, delikatne i niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto musi się ze sobą „przegryźć” przez godzinę lub zostawiamy na noc w lodówce i rano tylko smażymy.


Genialny pomysł dla osób, które uwielbiają i celebrują śniadania. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki).


Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Mój maż, który pół roku życia spędził za oceanem, nie wiedząc, co to za ciasto, spróbował go i powiedział ,,ono jest takie amerykańskie, ale tamtejsze są jeszcze bardziej słodkie i klejące”. Sprawdzimy ją, nabierając ciasta na naleśniki na łyżkę i podnosząc łyżkę pionowo - ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki, nie może jednak być za rzadkie, nie powinno mieć konsystencji zbliżonej do wody.


Polska wersja językowa znajduje się na końcu przepisu Questa ricetta per fare i pancake è comodissima. Naleśniki należy smażyć na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Przepis bajecznie prosty, nawet mogą nas w tym wyręczyć dzieci.


Przygotowanie i smażenie zajmuje dosłownie kilka minut. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki?


Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Jest córką polityka lorda Nigela Lawsona i Vanessy Salmon oraz siostrą dziennikarza Sunday Telegraph Dominica Lawsona. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację. W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację.


Nigella Lawson pochodzi z żydowskiej rodziny. Smażymy z obu stron na j, średnio rozgrzanej (żeby dać czas ciastu na wyrośnięcie) patelni teflonowej, najlepiej dość małej, choć masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa i na dużej też można robić dość małe, grube naleśniki. Podsumowanie: ze wszystkich naleśników te są moją ulubioną wersją :).


Wspaniałe wnętrze naleśników na słodko możemy wypełnić budyniem waniliowym, bitą śmietaną i winogronami… albo zaszaleć i przygotować amerykańskie pancakes z bananami i miodem. W rondlu zmieszaj skórkę i sok z pomarańczy, cukier i masło. Ułóż na patelni, aby naleśniki na siebie zachodziły. Zalej pomarańczową miksturą. Przed podaniem podgrzej likier w rondelku.


Polej nim naleśniki na patelni i je. Podawaj ze śmietaną kremówką. Nareszcie przepis, z którego ZAWSZE wyjdą naleśniki.


Nigdy nie wiedziałam, czy to już taka konsystencja o jaką chodziło, czy nie - naleśniki wychodziły gumowate lub zbyt sztywne. JEŚLI CHODZI O SZKLANKI,KUBKI I FILIŻANKI, TO CHODZI O POJEMNOŚĆ 2ml. Oto inne miary podesłane przez Anonima ;) dzieki: ml = łyżeczka 15ml = łyżka stołowa.


Przepisy na pancakes amerykańskie puszyste najlepsze w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na pancakes amerykańskie puszyste najlepsze. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Przepis jest dość prosty i łatwo odwzorować go w polskiej kuchni.


Pewne jest jedno - nadal będą pyszne. Pancakes to wyśmienity pomysł na sobotnie śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty