piątek, 22 lutego 2019

Pozdrawiam po grecku

Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Rozmówki napisałam z myślą o turystach i osobach mieszkających w Grecji, którzy potrzebują dogadać się po grecku w różnych sytuacjach. Oprócz dialogów w rozmówkach znajdziesz informacje o kulturze greckiej, ciekawostki gramatyczne i językowe, linki do piosenek i wiele innych informacji, które.


Może się zdarzyć, że po usłyszeniu powyższych zwrotów, Grecy tak się ucieszą, że zaczną Wam zadawać pytania po grecku. Wtedy należy delikatnie ich uświadomić, że nic nie rozumiecie, słowami Δεν.

Jak się przywitać i pożegnać po grecku? Pisze się γεια χαρά (ja hara). Jest to potoczny zwrot, raczej nieformalny. Można go przetłumaczyć tak jak napisałaś. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia.

Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby.


Drogie Panie i Drodzy Panowie,co grecki znacie ! Mam wielką prośbę: czy ktoś z Was mógłby. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Po prostu musi znaleźć się pośród co najmniej dwunastu potraw (u mnie w domu zawsze jest więcej potraw niż nakazuje tradycja). Ubolewam tylko nad tym, że przeważnie podaje się ją na zimno, a uwielbiam ją na ciepło.


Dziś zamiast ryby: kalafior po grecku. Wszyscy wiedzą, że „ryba po grecku” to żadne tam danie greckie, ale skojarzenia niech wiodą prym, a co! Z pewnością wielu z Was na Wigilię lub następne dni świąt przygotowuje rybę po grecku i dziś chciałabym Wam pokazać, w jaki sposób przyrządzam ją ja. Według wszystkich przepisów z którymi do tej pory się spotkałam, rybę przed smażeniem obtacza się tylko w mące.


Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd.

Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują. Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Zaskoczona jestem opinia p. Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa.


Jednakże śledź po grecku to dla mnie całkowita nowość, która brzmi bardzo smakowicie. Z ochotą wypróbuję po Świętach, bo domowego sosu greckiego mam w nadmiarze w słoiczkach. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej. Magdo,informuję,że ryba po grecku wyszła po prostu pyszna! Zrobiłam wersję normalną dla męża i dukanową dla siebie.


Ja również bardzo lubię naszą rybę po grecku. Magdy wygląda bardzo apetycznie, ale podobnie jak i inne panie, przeraża mnie ten kilogram cytryn. Chociaż przecież można przyrządzić i bez cytryn. Własnie miałem okazję posmakować ryby po grecku przyrządzonej według tego przepisu.


Nawet żona przyznała, że w tej wersji jest smaczniejsza. A różnica polega na tym, że dotychczas sporządzała ją bez cebulki. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!


Moja najlepsza ryba po grecku jaką udało mi sie zrobić. Dodalam wiecej przecieru i troszke wiecej przypraw i wyszla mega pyszna. Co prawda smakuje mi bardziej ta smazona wersja ryby. Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena.


I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Tomasz Zajac Odpowiedz 20. Maria Klecha Odpowiedz 20.


Nie znalam wczesniej tej drugiej metody i mam nieco obawy co do sposobu jej przyrzadzenia. Ja też wolę nazwę musaka. Nie wiem jak bedzie smakowac i czy bedzie lepsza,ale sprobuje i dam znac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty