Robimy tak jak pulpeciki, tylko zamiast mąki do obtoczenia dodajemy bułkę tartą. Nie gotujemy w wodzie, tylko smażymy na patelni. Nie muszą być ciężkostrawne, wystarczy smażyć na dobrym oleju, nie dawać zbyt dużego ognia, nie palić tłuszczu i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Kotlety mielone szpikuje się suszonymi pomidorami, oliwkami, serem, niezliczonymi ziołami i polepszaczami.
Ale zapominamy o tym prawdziwym, domowym mielonym. Dzisiaj absolutna klasyka. Tak sobie myślę, że to właśnie k otlety mielone z cebulą są najbardziej znanym daniem obiadowym w Polsce. Nie żartuję, tak właśnie jest.
Soczyste w środku, z chrupiącą skórką, doprawione solą, pieprzem, natką pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę. Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę. Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielone go?
Masz ochotę na pulchne kotlety mielone ? Wykorzystaj mięso wieprzowe, indycze lub rybę! Dodaj płatki owsiane lub miksowane warzywa, aby nie były twarde! Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu.
Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność, przy możliwości wykarmienia moich „głodomorków”. Przepis na znane wszystkim polskie kotlety mielone jest prosty. Dodane przez szynszylka w: Tylko o kuchni.
Witam, Mielone nalezy przygotowac aby ich konsystencja byla bardziej miekka niz twarda poniewaz przy smazeniu zrobia sie twarde i moga sie nie dosmazyc a samo zmazenie na minimalnym ogniu lub jesli ktos ma kuchenke elektryczna na najmniejszym palniku i ustawic na 4. Bułkę namaczaj w mleku przez około 10–minut. Mięso umieść w misce, dodaj namoczoną bułkę, powoli dolewaj też mleko. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.
Fitburgery z indyka i kalafiora. Do przygotowania tradycyjnych kotletów mielonych wystarczy z mielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub indycze), namoczona bułka, cebula, jajko i przyprawy oraz składniki na panierkę (roztrzepane jajko i bułka tarta). Tą klasyczną wersję można wzbogacać o różnorodne dodatki, które nadadzą potrawie oryginalności i nowego smaku. Kotlet mielony, w południowej Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze z mielone j surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie lub mleku i odciśnięta).
Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy.
Dla niektórych są nawet smaczniejsze, gdyż nie są takie tłuste jak tradycyjne mielone. Mielone z piekarnika można podawać z ulubionymi dodatkami lub użyć do domowych. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Często jednak ich przyrządzenie sprawia problem nawet osobom, które początki w kuchni mają już za sobą.
Jak zrobić pyszne mielone , z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem? To nie jest danie wykwintne. To jest nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas powienien robić najlepiej na świecie :) Dokładnie tak, jak robiła to Mama, Babcia, Prababcia i Praprababcia. Pieczone kotlety mielone - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Moje Królewskie, Wyśmienite Kotlety Mielone , takie „sikające” wg M. Gessler, ale nie koszerne. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Więcej niż przepisów. Kasia Bukowska proponuje je w zdrowszej i lżejszej wersji. Zamiast smażenia, piecze się je w piekarniku.
Domowe kotlety mielone , u mnie podawane zawsze z tłuczonymi ziemniakami (ewentualnie po prostu ugotowanymi) i z sałatka z buraczka lub burakami zasmażanymi. Tradycyjne kotlety mielone , jak u babci, przygotowane z mięsa wieprzowo-wołowego, rumiane, soczyste w środku. Jeśli szukasz przepisu na kotlety mielone , takie polskie, klasyczne, to to jest właśnie ten przepis :) Jak u was podaje.
Soczyste mielone z porem to odmiana tradycyjnych kotletów mielonych. To łatwy przepis na najlepsze kotlety, jakie kiedykolwiek usmażono. Przez to też masa jest dość lejąca, ale generalnie da się ją ogarnąć i można się potem cieszyć pysznymi domowymi kotlecikami :) Polecam! Też stosuję patent z piekarnikiem. A do kotletów dodaję zawsze majerannek, który dorzucam na koniec smażenia cebulki na patelnię.
A bułkę tartą również namaczam,jak kajzerkę, i dopiero namoczoną wrzucam do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.