Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Lista przepisów na masa makowa mielonego maku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Desery i ciasta Ciasta Makowce.
Bardzo ciekawy makowiec! Pyszny i prosty makowiec składany! Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii.
Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Dodane przez amela w: Tylko o kuchni.
Na Sylwestra chciałabym zrobić torcik i przełożyć go musem czekoladowym. Proszę powiedzcie, czy delikatny i puszysty mus da radę utrzymać blaty biszkoptowe i nie powyłazi bokami? Torcik mogę zrobić w tortownicy z obręczą. A dokładnie to na babce biszkoptowej bo biszkopt jest pulchny i pod ciężarem maku bardzo siada. Masę najbardziej lubię swoją.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.
Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Makowiec zawijany będzie z tą masą najlepszy.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z maku mielonego. Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.
Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Mleko zagotować z masłem i cukrem, zalać odważoną ilość maku mielonego w garnku z grubym dnem.
Mieszać cały czas postawić na małym ogniu do momentu aż mak wpije mleko. Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, podpowiada, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto. Podaje także przepis na makowca. Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku. Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie.
Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, go maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.
Ważne, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej. Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna. Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej.
A może mój makowiec z samego maku przypadnie Tobie do gustu? Nie wiem co zle zrobilam. Odpowiedzi (2) Dorota, Moje Wypieki. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt.
Z makiem gorąco polecam też świetny keks makowy oraz makowiec ucierany. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.
Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? Bede wdzieczna za podpowiedz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.