Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Pani Doroto makowce przepyszne! Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Dziękuję za przepis, makowiec wyszedł pyszny, domownicy byli zachwyceni smakiem.
Z tej porcji wyszły mi dwa makowce. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta min łatwe przystępne.
Polecane przepisy: wilgotny makowiec na kruchym spodzie Zobacz więcej. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny.
W misce lub garnku pół kg maku zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez około pół godziny. Makowiec na cieście kruchym. PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry!
Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki.
Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia z widokiem na ogród. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszny makowiec. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tego ciasta. Upieczenie makowca wymaga dość sporego nakładu pracy, ale naprawdę się opłaca, gdyż smakuje po prostu rewelacyjnie.
Spróbuj naszego makowca.
Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy.
Mak nie zawiera glutenu, a zatem wystarczy wyeliminować z przepisu na ciasto dodatek mąki pszennej, aby otrzymać makowiec w wersji bezglutenowej. Oto nasza propozycja: łatwy makowiec bez glutenu, na spodzie z owsianej kruszonki. Pyszny i zdrowy przepis, który warto wypróbować już w tym roku. Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Zawsze szybko znika z patery. Zamiast dżemu śliwkowego nadawać się będzie też inny, np. Tak przygotowany makowiec to świetna alternatywa dla klasycznych strucli. Przygotuj go, a przekonasz się, jaki jest pyszny. Mamy więcej ciekawych przepisów.
Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne. Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych.
Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok cm. Przed nami ostatnia prosta, zwijamy. Mam na imię Mikołaj, mam lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na poważnie.
Wyróżnia się kilka rodzajów maku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.