piątek, 8 lutego 2019

Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie

Kolejny po szarlotce przepis na deser w pucharku inspirowany popularnym ciastem. Można do niego użyć gotowych bezików lub bezy z tego przepisu. Galaretki rozpuścić w szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami.


Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce. Klasyczny deser z dzieciństwa, który zrobisz z ulubionych owoców jagodowych.

Biszkopt, beza i owoce to zapowiedź pysznego ciasta. Zalej wodą z cukrem lub zaparzoną wcześniej herbatą. MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem!


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Z malin i galaretki robię masę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia.

Nie wiem dlaczego wbiłam sobie do głowy, że jako spód powinno się wykorzystać biszkopt. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata). Latem jest tak dużo świeżych owoców, że aż grzech ich nie zjadać. Malinowa chmurka to z pewnością moje ulubione ciasto.


Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Są znacznie pyszniejsze. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto malinowa chmurka na biszkopcie. Mogę wyróżnić dwa idealne sposoby na wykorzystanie malin. Albo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę.


Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. MALINOWA CHMURKA – IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - jedno z najlepszych ciast z malinami jakie robiałam :) Bardzo polecam, zakochacie się w tym smaku! Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z mąką ziemniaczaną. Bezę pieczemy minut w 1stopni C Odstawiamy do wystudzenia.


Na pierwszy blat, nakładamy połowę masy, na masę dajemy tężejącą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypałam lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi. Jestem leniem i chodzę na skróty !

Witam ;) robiłam po raz malinowa chmurkę za każdym razem pyszna wyszła. Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej. Najpierw bezę godzinkę w 1stopni.


W tym czasie kruche ciasto. Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod. W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny. Delikatny, kruchy spód i słodka beza z migdałami, a w środku galaretka malinowa, która doskonale przełamuje słodycz.


Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe. Najlepsze przepisy kulinarne na : malinowa-chmurka. Proste i smaczne przepisy na najlepsze potrawy kulinarne. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa #128077; Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia #128521; Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko!


Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Nakłuć widelcem i piec ok. Bezy są kapryśne ;) Dużo zależy od temperatury jajek, temperatury czy wilgotności w samej kuchni. Dlatego w przepisach na bezę raczej nie zobaczysz czasu ubijania, a raczej opis konsystencji piany, do jakiej dążymy - ma być sztywna i nie wylewać się z miski, jeżeli odwrócisz ją do góry dnem.


Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie.


Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jajka ubić z cukrem na puszystą jasną masę. Dodać wodę i przesiać mąkę. Piec około minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 1stopni.


Maliny wrzucić do garnka razem z cukrem. Witam wszystkich po długiej nieobecności. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ja robiłam go dopiero pierwszy raz i muszę przyznać, że smakuje super #128578; Co prawda trzeba się przy nim napracować i spędzić kilka godzin w kuchni, ale warto!


Jeden placek ułożyć na desce, posmarować połową frużeliny malinowej, posypać odłożonymi całymi malinami, przykryć kremem. Resztę frużeliny rozsmarować na drugim placku i zsunąć go na krem (najlepiej na cienkiej plastikowej podkładce). Na frużelinie malinowej położyć placek bezowy i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty