poniedziałek, 4 lutego 2019

Prosty sos do ryby

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pychotka. Ryba w sosie musztardowym. Pyszna ryba (wędzona, pieczona czy podsmażana) wymaga szczególnych dodatków, które dodatkowo podkreślą jej smak. Przygotuj do niej wyrazisty sos. Dobrą bazą dla niego będzie podsmażona na oliwie z oliwek cebula.


W sezonie letnim sięgnij po szalotkę, cebulę dymkę lub czerwoną.

Dodaj do niej sok z kiszonej kapusty. Najlepszy przepis na prosty sos koperkowy na ciepło. To idealny i bardzo szybki do zrobienia sos koperkowy do mięsa, ryby, jajek, czy makaronu. Ten sos koperkowy szykujesz w minut i do tego bez bulionu. Najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie sosu pomidorowego.


Prosty, tani i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu dań, nie dość, że doda potrawom pięknego koloru to jeszcze ożywi smak. Niezbędnym dodatkiem do tak przygotowanej ryby jest sos. Inną propozycją jest wzbogacenie smaku ryby sosem neapolitańskim.


Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam ogórka - smażę kilka chwil, cały czas mieszając - ogórek w zasadzie powinien zostać surowy.

Do patelni dodaję wino (lub sok cytrynowy), mieszam, następnie dodaję śmietanę. Dodane przez wejzaw: Tylko o kuchni. Ja do ryby zamiast salatki dodaje sos a mango mango nalezy zmiksowac z pol lyzeczki startego imbiru,lyzeczka soku z cytryny,troche oleju roslinnego i kilka kropel sosu rybnego,tym sosem polewam rybke,sos jest dosc gesty. Aby zrobić idealny sos beszamelowy ważne są proporcje. Biały sos to świetny dodatek do pizzy, ryby czy potrawki z kurczaka.


Jego przygotowanie jest banalnie proste, składniki są proste, a efekt naprawdę zaskakuje. Jeśli przepadasz za rybami, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest dość prosty, ale jednocześnie, dzięki tajemniczym składnikom, wyjątkowy. Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy. Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje.


Ja często do go mięsa lub ryby, a właściwie do ziemniaków, robię sos z suszonych grzybów (grzyby moczę, gotuję, kroję, robię zasmażkę na maśle z cebulką, dodaję do grzybów, doprawiem solą i pieprzem, można dodać śmietany, ale my lubimy taki ciemny). A na zimno to sos majonezowo - czosnkowy lub majonezowo - chrzanowy. Nieodpowiednio doprawiony łosoś, jak każda ryba, ma niezbyt wyrazisty smak.


Wzbogaceniem każdego dania z tej ryby może być na przykład sos do łososia. Pomysłów na niego nie brakuje, szczególnie, że każdy sos do łososia jest dość prosty w przygotowaniu. Sosy wszelkiej maści sprawiają, że nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.


Tradycyjnie podawany jest do dań z ryb czy mięsa w zestawie z ziemniakami.

Kto nie zna mięsa oblanego kremowym sosem z dużą ilością kopru? Jesli chodzi o sosy zimne, to : wymieszac keczap z chrzanem. Sos z kaparami - pycha ! Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży. Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy.


Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, a grillowana cytryna, którą można skropić rybę tuż przed zjedzeniem, to taka wytrawna wisienka na… torcie, haha :).


Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. Makaron z sosem śmietanowym zna i lubi każdy. Niektórzy znają to danie z restauracji, ale dlaczego nie wykonać samemu w domu sosu śmietanowego do makaronu?


Jest bardzo prosty i nie da się czegoś zepsuć. Wsypać do miski i dodać do niego surowe żółtko, łyżkę oliwy oraz sól do smaku. Wykonanie: Kurczaka umyć, obrać z błonek, pokroić w drobne. Wszystko utrzeć blenderem do powstania jasne, gładkiej masy.


Dodać musztardę, dolać sok z cytryny oraz sos worcestershire. Na koniec doprawić pieprzem. Takim gęstym sosem polewamy sałatę rzymską, dodajemy grzanki, parmezan starty na duże cienkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty