środa, 13 lutego 2019

Moje wypieki chruściki

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Składniki: kostka drożdży łyżeczki cukru zwykłego łyżki mleka żółtek śmietana mąka na oko 5kg szczypta soli Wszystko razem ugnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Później rozwałkować na kilka części,wycinać małe prostokąty i smażyć na oleju.

Na koniec można chruściki posypać cukrem pudrem. Proste, lecz smaczne kruche ciasteczka, których nie może zabraknąć podczas świąt. Co najlepsze, można ich wykonanie zostawić dzieciom - nie zrobią może tak wymyślnych kształtów, ale będą miały frajdę, a nam pozostawią sporo czasu na przygotowanie świ. Najlepsze ciasta, ciasteczka, desery i pieczywo.


Najsłodszy blog w sieci. Tradycyjne polskie przepisy na słodkości - znane i lubiane. Słodkości znane na całym świecie. Autorskie przepisy ze zdjęciami.

Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i. Chruściki z ciasta na pierogi to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałego ciasta. Inspirację znalazłam u Kingi na blogu Green Morning.


W oryginale ciasto jest bez jaj, więc można zrobić też wersję wege. Gdy spróbujecie tych chruścików już nigdy nie wyrzucicie resztek ciasta. Gorąco polecam i życzę smacznego.


Polecane przepisy: chruściki moje wypieki Zobacz więcej. Desery Pączki i chruściki z jednego ciasta. Dwa w jednym pączki i chruściki. Nasze Babcie robiły właśnie takie ciasto.


Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.


Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. W skład wchodzą ciasteczka digestive, które można zastąpić mieszanką innych ciastek, zrobić wariacje z orzechami laskowymi lub zmielonymi migdałami, a w. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki.


Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.


Chruściki Trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy ;) Wczoraj wyciągnęłam z szuflady zapomnianą foremkę rozetkową do smażenia chruścików i postanowiłam usmażyć parę gwiazdek. Skorzystałam z przepisu, który był dołączony do foremki. W przypadku, gdy chcesz uzyskać dostęp do swoich danych osobowych, musisz zalogować się w serwisie i przejść do zakładki Moje dane. Jeśli zapomniałeś hasła, prosimy o kontakt drogą elektroniczną. W panelu użytkownika możesz zarządzać swoimi danymi osobowymi oraz je uaktualniać.


Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (o konsystencji miękkiej plasteliny) – najlepiej robić to kilka minut robotem z końcówką w kształcę haka. Moje pierwsze w życiu :) Ciasto idealnie kruchutkie, myślałam że wyjdą twarde bo nie mam doświadczenia i nie byłam pewna ile rozwałkowywać, ale są w sam raz. Jeśli mi się udały to udadzą się każdemu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty