czwartek, 28 lutego 2019

Pierniczki ktore nie twardnieja

Pierniczki pieczone są na amoniaku, który świetnie spulchnia je. Ten spulchniacz nie jest wyczuwalny w gotowym wypieku i podejrzewam, że właśnie dzięki niemu pierniczki pozostają miękkie. Jeżeli poszukujecie przepisu na świąteczne, miękkie pierniczki, które nie twardnieją,to dobrze trafiliście.


Są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki teściowej pyszne od razu miękkie nie twardnieją.

Lubisz zupy, nie chcesz przytyć polecam pomidorow. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram.


Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.


To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.

Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około - minut w temperaturze 1- 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać.


Pierniki po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, można je upiec nawet w Wigilię, więc nie musicie się martwić czy ciastka zdążą zmięknąć do Świąt. Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Idealne miękkie pierniczki i boska krajanka (składników) Anna Toro.


Last days of november are best for preparing traditional Christmas gingerbread. Piekę pierniczki od ponad lat, ani razu nic się z nimi nie stało, poza tym, że za szybko znikają I to wcale nie prawda, że z miodu naturalnego są strasznie twarde. No chyba, że dla bezzębnych, u mnie w domu wcinają od pierwszego momentu po upieczeniu. To co się uchowa, trzymam w puszkach i szklanych słojach. Domowe lub kupne, w sklepie, w szkole… ich smak, zapach, a przede wszystkim wygląd jest tak charakterystyczny, że jakikolwiek.


Krem marchewkowo – jaglany z rozgrzewającym imbirem. Przypnij Polubienia Komentuj. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże!


A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Szybkie pierniczki, które nie muszą długo leżeć. Jeśli tak jak ja nie zdążyliście przygotować pierniczków tygodnie przed Bożym Narodzeniem i teraz chcielibyście je zrobić, ten przepis jest właśnie dla Was.


Ekspresowe pierniczki, które możemy zrobić nawet dzień przed. Ciasto ma konsystencję klejącą dlatego mąki nie żałować,bardzo ładnie wchłonie się w ciasto. Ciasto podsypać mąką,rozwałkowywać na grubośc ok. Blachę wyłożyć papierem lub folią,przykurzyć mąką. Od lat korzystam ze sprawdzonego przepisu,który ma tę wadę,że pierniczki długo miękkną.


Jednocześnie jest to tez zaleta,bo przynajmniej są akurat na święta gotowe i po drodze nie znikają. Ale w tym roku postanowiłam upiec wg jakiegoś nowego przepisu,który gwarantowałby szybsze mięknięcie pierników. Długo zachowują świeżość (nawet jeśli pominiemy smalec), a po upieczeniu od razu są mięciutkie i już nie twardnieją.


Robię je na każde święta, są pyszne ! Bardzo aromatyczne, z doda. Za pieniczkami nie przepadamy bo nie lubimy cynamo. Lukrowane swiateczne pier. Proporcje u mnie nijak nie pasuja i tak oto pierniczki nie dały sie nawet rozwałkować, tak kruche było ciasto, nawet po dodaniu sporej ilości oleju… spasowałam.


Pyszne lukrowane pierniczki, sa ozdoba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty