środa, 27 lutego 2019

Makowiec zawijany z gotową masą makową

Użyłam do niego gotową masę makową, powiem,. Durszlak Ekspresowy makowiec na kruchym cieście - last minute makowiec z gotową masą makową. Durszlak Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie.

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają.

Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie. Makowiec, to pyszne ciasto, bez którego nie sposób wyobraźić sobie Świąt Bożego Narodzenia.


Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia.


Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wyjątkowo dziś piszę z radą a zapytaniem :D Dużo osób ma problem z gotową masą makową, a mnie gdzieś w internecie mignął sposób żeby podsmażyć masę na odrobinie masła jeśli jest za mokra, żeby odparować wodę. I tam było jedno białko do masy. Strucla z makiem przepis.


Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 250() ucieramy na gładką masę, dodając po. Postanowiłam, że w tym roku sama upiekę na święta makowce. S ięgnęłam więc po sprawdzony już na wielu blogach przepis pochodzący z Moich wypieków i upiekłam strucle makowe wcześniej z myślą, że je zamrożę i jedno ciasto będę miała z głowy ;).

Zamiast robić sama masę makową kupiłam w sklepie już gotową. Ba ł am się trochę co z tego będzie bo dość, że nigdy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Rozetrzyj drożdże z cukrem.


Dodaj sok, żółtko, wanilię i mąkę. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minut. Ubij białko i wymieszaj z gotową masą makową.


Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony. Więcej niż przepisów. Czy właśnie makowiec nie jest takim smakołykiem?


Uwielbiam makowca, wiem jednak, że wielu osobom spędza sen z powiek, a niejedna próba kończy się niepowodzeniem. Proponuję Wam fajną, smaczną i jakże prostą alternatywę dla drożdżowego makowca. Mówiąc wprost: biszkoptowa rolada makowa. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.


Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Każdą część rozwałkować i posmarować gotową masą makową z puszki. Krok 5: Zwinąć jak roladę i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem z jajka i posypać suchym makiem.


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. JABŁECZNIK ŁACIATY z czekoladą, polewą i masą krówkową - PRZEPIS – Mała Cukierenka - Duration: 5:31. Ciasto to najczęściej gości na naszym stole podczas świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Słodkie nadzienie w delikatnej oprawie sprawia, że makowiec zawijany jest, obok sernika, najbardziej wyczekiwanym świątecznym łakociem.


Wypróbuj sprawdzony przepis na to pyszne ciasto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty