poniedziałek, 18 lutego 2019

Makowiec tradycyjny

Makowiec, makownik, strucla z makiem. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Strucla makowa, makowiec drożdżowy. Jak upiec tradycyjny makowiec na święta.


To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!


Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Niezwykle smaczny makowiec. Desery Pyszny wilgotny makowiec. Przepyszny makowiec tradycyjny , zawijany.


Idealny na święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole prócz sernika nie może także zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku.


Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż makowce. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny. Składniki: kasza jaglana, mak. Po zdrowym, bezglutenowym makowcu czas na szczyptę tradycji.


Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Oczywiście, jak babcia przykazała, z domową masą makową pełną samych najlepszych dodatków.


Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Przykryć i odstawić na minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe składniki ( prócz masła). Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec tradycyjny makowiec.


Makowiec tradycyjny

Makowce zwykle piekła babcia, a ja zachwycałam się nimi nie mogąc pojąć jak można tak ładnie ułożyć mak wewnątrz ciasta… Dziś sama piekę je razem z córką, która najbardziej lubi ozdabiać gotowe strucle lukrem lub czekoladą. Sprawdźcie jak możecie urozmaicić makowca, żeby w tym roku zaskoczyć swoich gości świątecznych. Czy jednak zawsze musimy piec go w ten sam sposób? Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec.


Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam. CIASTO: drożdże i łyżeczkę cukru zalać ciepła woda, wymieszać i dosypać łyżkę mąki- odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, jajka i masło- zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: mak zalać wrzątkiem.


Makowiec tradycyjny

Ta wersja będzie też o wiele bardziej przyjazna smakoszom, którzy nad rozgryzanie ciasta przedkładają delektowanie się masą. Jest on najlepszy z najlepszych, pobił nawet makowca mojej mamy, który do tej pory uznawałam za najlepszy. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.


PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W sam raz na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, aby zabłysnąć przed rodzinną. Dlaczego ten właśnie makowiec jest wyjątkowy? Po pierwsze, drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie.


Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Po drugie, masa makowa jest w 1 domowej roboty, z orzechami, rodzynkami, smażoną skórką pomarańczową i pomarańczowym likierem. Jest bardzo wilgotna i razem z drożdżowym ciastem, tworzą wypiek wyśmienity.


Odstawiamy na minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem (pozostałą resztą). Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży.


Dolewamy margarynę oraz drożdże. Zawsze jako pierwszy znika ze świątecznego stołu z wypiekami. Po całkowitym wystudzeniu możesz obsypać ciasto czekoladową posypką lub oblać odrobiną masy czekoladowej. W rondelku podgrzej odrobinę śmietanki , dodaj dwie kostki gorzkiej czekolady i mieszaj aż do całkowitego jej rozpuszczenia.


Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami. Najczęściej przybiera kształt podłużnego wałka o złocistobrązowym kolorze, prawidłowo wykonane powinno być też lekko wilgotne i miękkie. A ja podam wersję na kruchym spodzie.


Przepisy na makowce i różne ciasta z makiem. Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :).


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty