Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Wśród wypieków świątecznych nie może zabraknąć i makowca. W tym roku nie kupiony makowy zawijaniec, tylko własnoręcznie upieczony makowiec na kruchym cieście.
Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo.
Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Dodane przez Grillcenter_pl w: Tylko o kuchni. Super przepis,szukałam właśnie czegoś takiego.
Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki.
Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.
Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Masa makowa to podstawowy dodatek do rogali, wigilijnej kutii, makowca oraz innych ciast. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Masa makowa domowa jest nie tylko zdrowsza, ponieważ nie posiada konserwantów, ale także smaczniejsza i gwarantuje udane wypieki.
W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać.
Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.
Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać.
Jeśli chcesz iść na łatwiznę i nie chce Ci się robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Do makowca z gotowej masy makowej doskonale pasują rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Ciasto z masą makową z puszki można zrobić w wersji dietetycznej i zastąpić cukier miodem lub w ogóle go nie dodawać. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Do seromakowca z gotowej masy makowej warto dorzucić posiekane suszone owoce: morele, żurawinę, śliwki.
Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii. Zobacz inne Ciasta i dodatki do ciast, najtańsze i najlepsze oferty. To naprawdę proste w dowolnej maszynie (oprócz maszynki do mięsa) , a na pewno własna masa , bez chemii konserwującej będzie lepsza niż to coś z puszki.
W maszynce do ręcznego mielenia faktycznie wszystko się paprze i trwa wieczność , ale Termomix czy zwykły malakser rozwiazuje sprawę. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.
Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Masa Makowa W Puszce Do Makowca - informacje, zdjęcia, materiały video.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.