piątek, 22 lutego 2019

Zupa buraczkowa z botwiny

Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie.


Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.

Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę. Pyszna sezonowa zupa z botwinki.


Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim.

Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Sprawdzi się też ugotowane jajko lub ser biały i szczypiorek. Barszcz podawaj z posiekaną natką pietruszki. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną.


Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Zupa buraczkowa z botwiną, przepis z kategorii Zupy. Zamiast miarki TM wstawić koszyczek.


Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka.

Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym. Zapiekany makaron z pulpetami z kiełbasy.


Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Domowe burgery z kurczaka. Surówka z ogórków małosolnych. Twarogowe placki z czereśniami. Flądra z cytrynowym masłem.


Spezzatino di manzo - czyli gulasz wołowy. Pulpety pięć smaków z sosem śliwkowym. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek.


Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Lekko kwaskowa, delikatnie pieprzna, o pięknej buraczkowej barwie. Prosta i smaczna botwinka jest chyba królową wiosennych zup.


Tomasz Borkowski 74views. U mnie taka najprostsza, jak dla mnie najlepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty