wtorek, 5 lutego 2019

Marynata na grzyby

W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą.


Mogą być również elementem dekoracyjnym różnych potraw, np. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki.

To przepis na zalewę do grzybów marynowanych, który przyda się wszystkim grzybiarzom. Idealnie kwaśna, w sam raz słodka, wystarczająco aromatyczna dzięki liściom laurowym i zielu angielskiemu zalewa, była pilnie strzeżonym sekretem mojej babci. Jak za mało zalewy do grzybów, dorabiamy zalewę powtarzając składniki identycznie. Najlepsze grzyby marynowane. Dobra marynata do grzybów.


Największe dobro polskich lasów, specjał nad specjały. W naszym domu konieczne choćby raz w roku na świątecznym stole.

W tym roku obfitość grzybów podobno wielka, na FB mnóstwo zdjęć samochodowych. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła. Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków.


Jeśli zarówno marynata, jak i grzyby były gorące podczas wkładania do słoików, to nie trzeba ich pasteryzować. Jak się marynuje grzyby? Grzybki oczyścić, dobrze umyć.


Pasteryzowanie Najczęściej pasteryzuje się marynowane grzyby w dużych garnkach. Gotowe słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. Jeżeli są duże to pociąć na mniejsze kawałki.


Do dużego garnka nalać ok. Do wrzącej wody wkładamy grzyby i gotujemy je ok. Po tym czasie odcedzamy grzyby i przelewamy je zimną wodą.


Oczyszczone, umyte i obgotowane w wodzie z cytryną grzyby wrzuć do garnka z posoloną, zimną wodą.

Do każdego ze słoików wrzuć po 3-ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Doskonale komponują się z innymi składnikami, tworząc ciekawe smakowo dania. Podsmażone na patelni dodajemy do sosu lub bigosu.


Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np. Do gotującej się marynaty dodaj grzyby i gotuj 2-minut. Nakładaj do słoików razem z zalewą.


Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem. Słoiki z grzybami w occie możesz zapasteryzować. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii marynata-grzyby. Maślaki marynowane to kolejna propozycja na grzybowe przetwory. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów. Nasza marynata ma cebulowy posmak. Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis!


Sprawdzony przepis na marynowane prawdziwki (boro) w zalewie octowej. Najszlachetniejszym grzybem naszych lasów jest prawdziwek. To grzyb, który ma znakomite właściwości smakowe. Na dno słoików kładziemy przyprawy ,na nich układamy grzyby i zalewamy gorącą marynatą zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem.


Zobacz filPolędwica w sosie grzybowym. Marynata uniwersalna do grzybów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty