piątek, 1 lutego 2019

Makowiec z gotową masą makową z puszki

Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dost Zobacz więcej. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).


Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Lista przepisów na seromakowiec z masy makowej z puszki i sera z wiaderka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 250() ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Makowiec z gotową masą makową z puszki

Wymieszać z masą makową. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą.


Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Masa makowa z mielonego maku, takiego gotowego z puszki jest zazwyczaj bardzo mokra. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową.


Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki.


Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Składniki: jajek szklanki mąki szklanki cukru kostki margaryny łyżek oleju puszka masy makowej. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady.


Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek.


Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Zrobiłam też sernik według Pani przepisu. Też cudownie się udał, uwielbiam serniki, choć generalnie mi się nie udają.


Dziękuję Pani za moje smaczne święta tegoroczne. Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty