piątek, 1 marca 2019

Pierniczki od razu miękkie

Bożonarodzeniowych przepisów. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. Ciastka robi się w ekspresowym tempie, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe!


Przepis jest prosty szybki w wykonaniu. Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu.

Nie potrzebują leżakowania. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Podaję przepis na miękkie pierniczki.


Ja od razu zrobi Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga daktyle w czekoladzie. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).


PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE - NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA - takie pierniki robię w moim domu od lat :) po wystygnięciu nie robią się twarde dl.

Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A i tak nie zawsze zmiękną tak jak bym oczekiwała.


Może i miałam złe przepisy nie wiem. Zdecydowanie wolę te, które po upieczeniu są od razu miękkie. Warto więc wykorzystać ten czas i piec pyszne pierniczki jak często się da :) Mamy dla Was przepis na przepyszne, od razu po upieczeniu miękkie świąteczne pierniki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki od razu miękkie. Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki. Te miękkie można jeść i dekorować od razu.


Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Nie trzeba czekać aż zmiękkną, można zajadać od razu po upieczeniu :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków to nic nie szkodzi, bo dziś w Weekendowej Cukierence przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które są od razu miękkie i nie muszą leżakować.


Uwaga dzieci duże i małe!

Bez przekonania z niego skorzystałam, bo wszystkie poprzednie pierniczki jakie piekłam były twarde jak kość, po prostu niezjadliwe mimo leżakowania, trzymania w puszkach, itp. Te pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia praktycznie od razu! Od razu miękkie, po prostu pyszne :) Długo szukałam przepisu na pierniczki, które są puszyste i nie muszą leżakować, żeby stać się na tyle miękkie, by nie łamać zębów.


Tak natrafiłam na ten przepis. Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji.


Miód przekładamy do rondelka, dodajemy masło i przyprawę i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Jeśli szukasz przepisu na miękkie pierniczki, takie które będziesz mógł jeść od razu po upieczeniu – to jest przepis dla Ciebie. Zwłaszcza jeśli o takich pierniczkach marzysz nie tylko Ty, ale też stadko małych pomocników, którzy nijak nie mogą zrozumieć dlaczego tego co z wielkim entuzjazmem wycinali nie mogą od razu pożreć lub chociaż udekorować (i pożreć ;)). Dostałam go kiedyś od dziewczyny z sieci, zwanej Potworową Mamą(pozdrawiam serdecznie). To był mój pierwszy przepis i pozostałam mu wierna do dzisiaj, bo są to tak pyszne i miękkie pierniki, że znikają w mgnieniu oka, a ja musze co chwilę piec kolejne partie.


Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Nie muszą leżakować tak jak inne. Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, mió kakao i wiadomo inne składniki. Po przestudzeniu są idealnie miękkie. W kilka minut przygotujesz wówczas ciasto, które od razu po zrobieniu będzie zbyt wilgotne, by wycinać w nim kształty.


Pierniczki wychodzą mięciutkie, można je jeść od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty