Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda. Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Możesz ją podawać w formie ryby po grecku, w sosach, np.
Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Chcialabym zrobic rybe po grecku na swieta ale nie umiem. Czy ktos mi moze podac przepis ? Dodane przez smakolyk w. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego.
Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Umytą rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisto na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy i myjemy: marchew, pietruszkę i seler w słupki (albo ewentualnie trzemy na tarce o dużych oczkach), por siekamy drobno. Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa.
Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Ryba po grecku na obiad. Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw.
Dania główne Pomidory z mięsem po grecku. Lubię ryby, ale nie znoszę zapachu ich smażenia, ani drobnych ości. Lista przepisów na miruna po grecku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Płat mrożonej miruny Sól morska pieprz cytrynowy Łyżeczka oliwy Rozmrożoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Grecją nie ma nic wspólnego. Smaczna ryba „po grecku” - składniki: - 1kg filetów z miruny - 1kg marchwi - cebule - koncentrat pomidorowy - opakowanie - przyprawy:-sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra mielona. Zachwyć swoich bliskich tradycyjnymi potrawami w nowej, ekskluzywnej odsłonie! Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna.
Filet z piersi kurczaka nadziewany farszem pieczarkowym, zwinięty i upieczony. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz (musi być na tyle gorący, aby ryba od razu zaczęła się smażyć), włożyć kawałki ryby i smażyć je na dosyć wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Poniższy przepis przewiduje porcje dla czterech osób. Dowiedz się, jak wykonać tę potrawę samodzielnie.
Przygotowanie dania zajmuje nieco ponad godzinę, jednak efekt końcowy jest warty czasu spędzonego w kuchni. Istnieją różne sposoby przygotowania miruny. Można przygotowywać ją na parze z młodymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, puree lub frytkami.
Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Pierwsza z nich jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Witaminy z grupy B poprawiają wygląd skóry, redukują stres, a także są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dania z miruny. Niektórzy lubią przygotowywać tę potrawę z filetów z pangi, inni zdecydowanie preferują dorsza, czasami na stołach króluje też ryba po grecku zrobiona z morszczuka, miruny czy mintaja. Filety z miruny umyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego, natrzeć oliwą z oliwek i posypać przyprawami.
Tak przygotowaną rybę wstawić pod przykryciem do lodówki na około minut, wkładając następnie do parowaru na około minut. Gdy ryba będzie już gotowa skropić ją świeżo. Ulubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiazkowa pozycja na wszystkich swietach i domowych uroczystosciach. Mi osobiscie smakuje najlepiej w okresie zimowym.
Wiem, że przepis nieco się różni od innych. Moja Mama zawsze panierowała i smażyła rybę przed zmieszaniem z masą warzywną. Czy wiecie, że Grecy nie znają takiej potrawy jak ryba po grecku?
Na chwilę obecną bardzo rzadko przygotowuje się ją w moim domu rodzinnym. Przepis mam od mojej Mamy. Mniejsza jednak o nazewnictwo potrawy. To proste i szybkie w przygotowaniu danie ma wielu zwolenników.
Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach wraz z pietruszką, cebulą i przecierem pomidorowym. Sos warzywny dusimy na małym ogniu i przykrywamy nim rybkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.