wtorek, 18 czerwca 2019

Seler po grecku

Ale mimo tego, że można z ryby po grecku żartować, to jednak co roku podczas świąt zajadają się nią nawet najwięksi kulinarni krytycy. Pieczony seler po grecku. Smaruję olejem, solę i układam na papierze do pieczenia.


Piekę w rozgrzanym piekarniku około minut w temp. Możecie też użyć folii do pieczenia. Resztki pakuję do woreczka i zamrażam.

Idealny na post dr Dąbrowskiej lub Święta w wersji light;) Postny seler po grecku. Seler po grecku w dietetycznej wersji. Tradycyjne świąteczne danie w wege wersji.


Powiem Wam szczerze, że sceptycznie podeszłam do tego dania, bo nie jestem wie Zobacz więcej. Roślinne jadło Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Roślinne jadło. Jak smakuje w wersji wegańskiej? Ośmielę się stwierdzić, że jeszcze lepiej!


Ryba po grecku to coraz częstszy bywalec wigilijnych uczt.

Podobno w Grecji nigdy nie słyszeli o takiej potrawie. Podejrzenia są takie, że nazwa wywiązała się z kuchni śródziemnomorskiej, która króluje w Grecji a jednymi z jej głównych składników są ryby i warzywa. To już ostatni świąteczny przepis w tym roku. Czyżby mało, hmmm… polski? Nie do końca, choć nazwa może zmylić.


I pewnie dobrze już Wam znana. Dziś mam dla Was moją wersję ryby po grecku - seler po grecku. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni. Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia.


Pora zaplanować zdrowe i smaczne dania, które umilą nam wspólne biesiadowanie. Aromatyczna potrawa, która skradnie wasze serca i podniebienia. Każdy z tych elementów może stanowić osobne. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada.


Znakomite danie, taka ryba po grecku dla ubogich i wegetarian. Na chwilę obecną bardzo rzadko przygotowuje się ją w moim domu rodzinnym. Na rozgrzanie i na osłodę Niektóre dania i aromaty od zawsze kojarzą się z Bożym Narodzeniem.


Jak zrobić je w wersji roślinnej, tak by przywodziły na myśl wspomnienia i smaki z dzieciństwa?

Tekst i zdjęcia: Ida Marciniak Do przygotowania tych świątecznie kojarzących się w smaku trufli potrzeba zaledwie dwóch składników i min. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!


Nibyryba po grecku to przepis na wegańską odmianę ryby po grecku. W tym wypadku rybę zastępujemy selerem, który kroimy w kawałki przypominające kawałki ryby, dusimy w specjalnym wywarze z glonami i dodatkowo panierujemy w panierce z glonami. Dzięki temu zabiegowi rzeczywiście seler smakuje rybą. Moja ryba po grecku została wzbogacona o zmielone glony nori.


Trik ten akurat podglądnęłam u naszego guru wegańskiego - Jadłonomi, jednak postanowiłam nie zawijać w glony selera, a je rozkruszyć i użyć jako przyprawy (by nikt się nie poznał, że coś jest nie tak;p). Nori sprawiły, że ryba po grecku smakuje jak ryba! Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Rybę posolić, obtoczyć w jajku i mące, usmazyć na złoty kolor, odstawić.


Taki domowy, wręcz dawny. Jak wasze przygotowania do Świąt? Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.


Owoce, warzywa i zioła po grecku, czyli grecki słowniczek kulinarny cz. Nie sądzę, żebym mogła wnieść do tego tematu cokolwiek nowego, dlatego też postanowiłam zająć się kuchnią od strony językowej. Marchewki, pietruszki i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce z dużymi oczkami.


Cebulę pokroiłam w półplasterki. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!


No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty