Do żurku śmietana starczy lub. Słodka tłusta mi nie pasuje,bo żurek powinien być kwaskowy. Ale wiadomo-co kto lubi. Zupę grzybową robię tak: moczę grzyby suszone.
Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku.
Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka. Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami. Czosnek – 2-ząbki Sok z cytryny – do smaku Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść.
Do wywaru dodajemy zakwas – ja kupuję taki w butelce, ale można i samemu w domu zakwasić mąkę żytnią żurkową. Kwaśną śmietanę do zup (2ml) mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy po odrobinie gorącą zupę do śmietany, żeby śmietana się nie zwarzyła i mieszamy.
Coraz częściej pojawia się on jednak na naszych stołach. Gorąco polecam też przepis na najlepszy żurek wielkanocny.
Dodatkowo warto też przejrzeć pozostałe przepisy na zupy,. Forum - żurek śmietana (529) Odp. Historia z żurem ma drugie dno.
Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie. Lista składników wymaga krótkiego wstępu.
Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni. Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji.
W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas. Uwielbiam domowy żurek, szczególnie ten przygotowany na zakwasie na żurek.
Taka zupa jest najlepsza i najsmaczniejsza. Mój żurek jest bardzo aromatyczny, a najlepiej smakuje podany z jajkiem. Całość możecie zabielić śmietaną lub lżej – mlekiem.
Wlać do talerza gorący żurek, dodać pocięte jajko, talarki kiełbasy i cebulę. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Krok 7: Ser biały rozdrobić, dodać śmietanę , chrzan śmietankowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku, pocięty szczypiorek.
Taki to czas rodzinny i pewnie dlatego wzbiera w nas chęć do przygotowywania tradycyjnych potraw. Może to niepopularne, ale właściwie dużo b Zobacz więcej. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku!
Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Prawie kryzysowa wersja żurku. Z luksusów potrzebna jest śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ). Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny. Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają mylone.
Różnica między nimi jest niewielka: żurek robi się z pełnoziarnistej mąki żytniej, barszcz biały zaś z pszennej. Z różnych powodów zrobiłam żurek na rosole. Z powodów różnych muszę to zeżreć sama.
Jeszcze nie dodałam śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.