czwartek, 13 czerwca 2019

W jakiej temperaturze piec makowiec

Jeszcze nigdy tego nie robiłam W przepisie jest napisane, że ciasto po wymieszaniu należy odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Dodane przez Karina w: Tylko o kuchni. W jakiej temperaturze piec paszteciki? Najlepiej piec ciasto w grubych formach. Wtedy, kiedy wlewamy je na tę formę, rozchodzi się równomiernie.


Pamiętaj, gdy Twoje ciasto zacznie się przypalać od góry, a jeszcze całkowicie się nie upiekło, należy przykryć je od góry papierem do pieczenia i spokojnie piec dalej. Od tamtej pory robię masę sama,ale każdy ma swoje zdanie na ten temat. Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podałam, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim ciasto. Ponieważ piekarniki są różne. Poniżej podaję orientacyjne dane dotyczące czasu i temperatury pieczenia.


Tradycyjny zawijany makowiec to dla wielu z nas symbol Bożego Narodzenia. Ile piec tego typu makowiec? Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1st. Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry.


Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 180. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem. C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Piec w nagrzanym piekarniku ok.


Pozostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Jedno z najczęściej powtarzających się pytań na blogu :-).


Makowce polać lukrem i posypać makiem. Warto wyjaśnić: czas i temperatura pieczenia podana przy przepisach na Moich Wypiekach jest zawsze orientacyjna. Może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika, co więcej - piekarniki tej samej firmy mogą piec inaczej! Jeżeli tak, w jakiej ilości? Chciałabym też dodać płatki.


Lista przepisów na w jakiej temperaturze pieczemy drozdzowe ciasto? Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W piecyku gazowym nie miałam nigdy problemu z upieczeniem pysznego biszkoptu, a teraz mam niestety tylko mały elektryczny piekarnik z termoobiegiem (termoob. nie da się wyłączyć!) i klapa za klapą :( iasta kruche i większość ucieranych się udaję (ucierane muszę robić w mniejszej temperaturze - ok 155st.), a biszkopt zawsze. Piecz 1-godziny w temperaturze 1st.


C (pod koniec pieczenia co jakiś czas sprawdzaj, czy jest już gotowe, wbijając wykałaczkę). Gotowy makowiec posyp po ostygnięciu cukrem pudrem. Rewelacyjnie smakuje z kubkiem mleka. Dlaczego ten właśnie makowiec jest wyjątkowy? Po pierwsze, drożdżowe ciasto jest jak puszek, mięciutkie i lekkie.


Obecność prawdziwej wanilii nadaje mu wyjątkowy smak. Po drugie, masa makowa jest w 1 domowej roboty, z orzechami, rodzynkami, smażoną skórką pomarańczową i pomarańczowym likierem. Jest bardzo wilgotna i razem z drożdżowym ciastem, tworzą wypiek wyśmienity.


Siedzę i czytam różne przepisy, są do siebie podobne ale. Jak to w końcu jest - dodaje się ten proszek czy nie. Jarosz gościem sosnowieckiej. Makowiec zawijany i nie zawijany tak samo będzie makowcem.


Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty