Piekarnik nagrzewamy do 2stopni. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś minuty).
Beszamel jest również świetny do zapiekania. Sos beszamelowy, czyli perfekcyjny beszamel, który można jeść sam łyżkami. Wszelkie zapiekanki makaronowe i warzywne polane sosem beszamelowym smakują jeszcze lepiej. Domowy sos beszamelowy cudownie smakuje na ciepło, gdy polejesz nim dowolny makaron lub gotowane warzywa. Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji.
SOS BESZAMELOWY Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać.
Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Stopień trudności Łatwy Składniki: kopiasta łyżka mąki kopiasta łyżka masła (mniej więcej tyle, ile mąki) mleko (szklanka, półtorej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa pół szklanki parmezanu albo innego sera żółtego, który się topi, może być kostka serka topionego. Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Od czasu do czasu zamieszać. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cooking pełną parą! Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek).
Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Sos: Rozpuszczamy łyżki masła w garnku. Dodajemy łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą. Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził. Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni.
Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np.
Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ma łagodny smak i jasny kolor i cudownie kremową konsystencję. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jedak łącząc go z różnymi dodatkami można stworzyć sos quot;smakowyquot;.
A do czego ty dodasz sos beszamelowy? Cykoria w plastrach szynki, pieczona pod beszamelem cykorii 2g wędzonej szynki w plastrach sól g startego żółtego sera łyżka masła łyżki posiekanej natki pietruszki sos beszamelowy 1. Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń. Teraz może urozmaicić także Twoje dania!
Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni. Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne: 2ml mleka g twa. Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :) min łatwe przystępne.
Dodatki Jak zrobić sos holenderski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.