Sos beszamelowy - sposób przygotowania: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż.
Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. To magiczny sos, ponieważ powstaje tylko z mąki, mleka i masła. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji sosu beszamelowego.
Można jeszcze zrobić sos beszamelowy z serem lub sos beszamelowy z jajkiem. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić.
Dodane przez Kurka_domowa w: Tylko o kuchni. Witam wszystkich Smakerowiczów :) W ostatnim odcinku Kuchennych rewolucji Pani Magda Gesler robiła sos na bazie wieprzowych żeberek i nóżek. Niedługo czeka mnie duża rodzinna uroczystość i taki sos oszczędziłby mi wiele czasu. A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i.
Częsty składnik różnego rodzaju potraw. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy. Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził.
Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, mięs czy warzyw. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Beszamel może być także bazą dla innych sosów. Sos cezar można przygotować z gotowego bądź własnoręcznie wykonanego majonezu, który przyrządza się ucierając żółtka jaj i olej roślinny. Do domowego majonezu dodaje się również fileciki anchois z sardeli. Pozostałe składniki sosu to czosnek, sos worcestershire, musztarda, czarny pieprz, sól i parmezan. Przygotowanie dania sos beszamelowy Masło roztopić, dodać mąkę, mieszać przez chwilę aż powstanie zasmażka.
Dodawać powoli mleko, ciągle mieszając. Gotować ciągle mieszając min aż zgęstnieje. Trzeba mieszać cały czas żeby nie powstały grudy – jeśli jednak się zrobią nie należy się martwić tylko przetrzeć przez sito. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz.
Co potrzebne jest do przygotowania sosu? Do czego jeszcze można go stosować? Historia sosu beszamelowego Legenda głosi, że przepis na sos beszamelowy pojawił. Przeczytajcie ten przepis. Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem.
Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia. Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię przepis na najlepszą rybę po grecku. Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu.
Oto prosty przepis na sos beszamelowy. Tradycja głosi, że wymyślono go na dworze Ludwika XIV i chociaż w gruncie rzeczy jest nieskomplikowany i dość łatwy do przygotowania, sos beszamelowy stał się jednym z najważniejszych sosów nie tylko w kuchni francuskiej, ale i europejskiej. Urozmaicony różnymi dodatkami może stanowić.
Jak zrobić sos beszamelowy? Składniki sosu beszamelowego oraz sposób wykonania przypominają tradycyjną zasmażkę stosowaną do zagęszczania potraw. Podajemy prosty przepis na biały sos do łososia, czyli beszamel. Najczęściej stosuje się go do zapiekanek, pieczonego łososia, makaronu oraz warzyw - idealnie pasuje do brokułów, szparagów i zapiekanej cykorii. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Artykuły na temat: sos beszamelowy prosty przepis. Sos barbecue, czyli amerykański wynalazek na grilla. Sosy barbecue, nazywane w skrócie sosami BBQ, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu.
W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. W rondlu stopić masło, dodać mąkę i podgrzewać przez min. Dodać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje.
Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.