piątek, 21 czerwca 2019

Zawijanie makowca

Pamiętajmy, aby zostawić trochę wolnego miejsca między papierem a makowcem, bo inaczej makowiec podczas pieczenia nam popęka. Autoplay When autoplay is enable a suggested video will automatically play next. This feature is not available right now. Premium Loading. Skip trial month free.


Zwijanie makowca regisia1. Unsubscribe from regisia1? Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.


Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Niezawodny i dość prosty przepis, z którego otrzymamy strucle makowe. Pieczemy je w keksówkach.


Ciasto zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki na pierwsze wyrastanie. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.


To prosty i szybki przepis na makowiec. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.


Przygotowanie makowca zajmuje trochę czasu, ale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Być może w trakcie pracy stwierdzisz, że zagniatanie ciasta lub zawijanie makowca nie należy do najprostszych zadań, jednak efekt końcowy wart jest podjęcia próby! Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Spinamy papier spinaczem. Papier zawijamy w taki sposób, aby spięcie było na spodzie makowca. Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad lat.


Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za. A to moje dzisiejsze drożdżówki z makiem, który odkryłem przypadkiem. Dosmaczyłem są dodatkowo mielonymi migdałami, kakao i odrobiną kawy.


Ciasto zrobiłem na oko i aż żałuję, że proporcji nie zapisałem. Ciasto wałkuj na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Długość powinna być trochę mniejsza od długości formy do pieczenia. Na szerokość wałkuj w zależności jak zwięzły rulon chcesz uzyskać. Po rozwałkowaniu nałóż na całe ciasto masę makową, omijając brzegi.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Makowiec kojarzy się większości z nas ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka.


Nie wszyscy jednak mają. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej! Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 2g mąki pszennej g świeżych drożdży g cukru 1ml ciepłego mleka żółtka Ok.


Do letniego mleka dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy drożdże i ponownie mieszamy. Masa makowa: 2g zmielonego maku łyżki miodu Ok. Mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około minut aż zacznie się pienić i gęstnieć. Papier do pieczenia smarujemy masłem i luźno zawijamy w niego nasz makowiec.


Jeśli pieczemy makowiec na Święta Bożego Narodzenia to pracę zaczynamy grudnia. Pod żadnym pozorem nie lukrujemy makowca. Makowiec bez drożdży to łatwy w przygotowaniu przepis dla zapracowanych oraz osób, które nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe, a potem zawinąć w nie masę makową.


Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty