Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Zdarzyło mi się niestety wielokrotnie próbować nie do końca poprawnych wersji tej zupy. A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki.
Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Smaczny gęsty krupniczek, idealny na chłodne dni i nie tylko :) min łatwe tanie. Dobra zupa min średnie przystępne.
Gęsty żurek w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów. Lista przepisów na żurek gęsty z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przejdź na stronę główną.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone boro i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Pyszny, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem.
Mama zawsze robiła go z dodatkiem otrębów pszennych przez co też był bardziej kleisty, ale ja tym razem użyłam płatków jaglanych, bo akurat je znalazłam w szafce. Wyszło gęsto, ale mniej zawiesiście niż przy użyciu otrębów. Boczek pokroić w paski i oba składniki smażyć na patelni aż cebula zrobi się miękka. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie.
W sobotę wielkanocną Ewa przygotuje gęsty, świąteczny żurek na wędzonce,. Dynię pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze – na papierze do pieczenia. Jak zrobić tradycyjny żurek?
Bardzo prosto o ile masz w domu zakwas żytni :) Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyraźny w smaku. Najczęściej w żurku znajdziesz jajko ugotowane na twardo, ziemniaczki i oczywiście białą kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Jak pisze autorka tradycyjnego przepisu: Jest to bardzo zdrowa i posilna zupa, stanowi podstawę pożywienia naszego ludu.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Zobacz nasze przepisy na Polki.
Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Sprawdź nasz przepis na żurek z kopytami i suszonymi grzybami , i połącz dwa dania w jedno. Grzyby nadadzą niezastąpiony, jesienny smak kluskom, które będą doskonałym dodatkiem do gęstej zupy. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie.
Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną. Prosty przepis na żurek - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Moja tegoroczna propozycja na Wielkanocną zupę :-) Oczywiście świetna także na każdą inną okazję, na obiad w tygodniu czy na niedzielę.
Konkretna porcja (dla min. osób) pysznego, idealnie doprawionego żurku, nie za kwaśnego, nie za gęstego. Dzieci zawsze się nim zajadają. Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. To tradycyjny żurek, kwaśny, dość gęsty i smaczny. Bez zabielania śmietaną jak w przypadku barszczu białego. Kilka lat temu byłam na diecie bezglutenowej przez kilkanaście miesięcy. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.
Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.
Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Mama kupowała zakwas w półlitrowych butelkach. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!
Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.