Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada. W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku.
Tym razem jednak, postanowiłem. Przekąski Ryba z warzywami, po grecku. Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Moja najlepsza ryba po grecku jaką udało mi sie zrobić. Dodalam wiecej przecieru i troszke wiecej przypraw i wyszla mega pyszna.
Co prawda smakuje mi bardziej ta smazona wersja ryby. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabrakn Zobacz więcej. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.
Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.
Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Kto jest smakoszem ryb na pewno nie pogardzi rybą po grecku. Ja często robię to danie na Wigilię albo na jakieś przyjęcia.
Zakwasiłam ją suszonym tamaryndowcem. Podałam dziś na obiad ,ale można zrobić więcej i zostawić w lodówce - jak się przegryz Zobacz więcej. Babciagramolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Buniabaje w kuchni.
Wróciliśmy z wakacyjnych, zagranicznych wojaży. Nachodzi nas chętka, by urozmaicić naszą typowo polską kuchnię. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch.
Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat. Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety.
Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok.
Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Kuchnia śródziemnomorska obfituje w dania z rybami i warzywami, stąd więc może to skojarzenie… „Tradycyjną, polską rybę po grecku” przygotujesz bez najmniejszego trudu nawet, jeśli nie posiadasz wybitnych uzdolnień kulinarnych. Co składa się na tę potrawę? Po pierwsze ryba – pokrojona na mniejsze porcje, odpowiednio. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń.
Do takich potraw zalicza się zwykle pierogi ruskie, rybę po grecku czy kawę po turecku. Tofu po grecku może być wegańskim wariantem ryby po grecku dla was lub waszych wigilijnych gości, którzy nie jedzą mięsa ani produktów zwierzęcych. Sos warzywny przygotowujemy tu dokładnie tak samo, jak do tradycyjnej ryby po grecku , ale zamiast rybnych filetów używamy niezbyt grubych kawałków tofu, obtoczonych w mące. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu?
Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić.
Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.