Przepis na cydr musujący. Jabłka i sok przygotowujemy w taki sam sposób jak w przypadku zwykłego cydru. Sok fermentujemy przez 7-dni w temperaturze ok. Następnie przelewamy go do butelek.
Najlepsze będą półlitrowe butelki do piwa.
Do każdej z nich dodajemy łyżeczkę cukru. Wyprodukowanie w domowych warunkach cydru jest bajecznie proste. Wino praktycznie zawsze się udaje. Proces tworzenia tego napoju i odkrywania jego smaku daje dużo radości. Cydr to ostatnio jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Polsce.
Warto zrobić go samodzielnie w domu. Podajemy przepis na domowy, orzeźwiający cydr.
Chętnie pijają go Hiszpanie. Jeśli zdarzy nam się nadmierny urodzaj owoców, a szarlotka już się przejadła – warto przygotować kilka butelek jabłecznika. Istnieją dziesiątki metod przygotowywania tego napoju. Nieprzydatny do niczego bo aby przepis die spraedzi, to trzeba miec duzo szczescia. Bsrdzo wazne sa temperatury, mozliwosc zagaxowania cydru i zatrzymania fermentacji.
No coz, eazne zeby kliknac bo cos sie dzieje a ksda zs reklamy leci. Jesli ktos szuka sposobu na cydr , to tu nie znajdzie. W przeciwieństwie do innych alkoholi, domowy cydr może zrobić każdy – jego produkcja jest stosunkowo tania, krótka i nie wymaga wyszukanych produktów. Ja wykorzystałem przepis na Polski cydr l. Efekt był chyba najlepszy przy dodaniu 2. Za wszelkie rady z góry dziękuję. Domowy cydr własnej produkcji – surowce i sprzęt.
Wprawdzie do domowej produkcji cydru nie potrzeba jakiegoś kosmicznego sprzętu, ani – tym bardziej – nie wiadomo jakich składników, to jednak zanim zaczniemy warzyć warto chwile uwagi poświęcić również temu tematowi. I chociaż znaliśmy ten napój i wytwarzaliśmy pod nazwą jabłecznik dawno temu – przez jakiś czas był przez nas zapomniany. Pyszny, rozgrzewający i niskoprocentowy (choć alkoholowy ;-) napój - mój ulubiony sposób na cydr.
O smaku karmelowym, z cynamonem, goździkami i anyżem oraz ze świeżym jabłkiem.
Zaczynam od skarmelizowania brązowego cukru, później wlewam cydr i po rozpuszczeniu karmelu dodaję przyprawy. Cydr domowy zwykły z litrów soku jabłkowego. Pojęcie cydru jabłkowego nie jest jednoznaczne.
W ogromnej części Europy jednak cydr jabłkowy to produkt fermentowany, przez wielu określany jako owocowy kompromis między piwem a szampanem. Popularny i smaczny, posiada również ciekawe właściwości odżywcze, o ile konsumowany jest z umiarem. Nieważne jak go określimy - cydr wyróżnia się. Cydr jabłkowy jest napojem alkoholowym i jako taki nie powinien być spożywany przez.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na okrasa cydr. Po teście brytyjskich cydrów przyszedł czas na odrobinę praktyki. W zeszłym roku z powodzeniem podjąłem się produkcji domowego cydru na bazie soku jabłkowego z kartonika. Powstało butelek, które rozeszły się niemalże w tydzień. Już wiecie, że ogórki kiszone czy też kapusta, to nie jedyny pomysł na kiszenie.
Dziś zrobimy prawdziwy jabłkowy cydr. Umiejętność produkcji cydru, znana była od pokoleń, szukając dokładnych dat nie mogłam jednak zaleźć jednej konkretnej. Zachęcony niebywałym sukcesem mojego przepisu na cydr z jabłek (ponad tys. polubień i pond tys. wejść na przepis każdego miesiąca) postanowiłem pójść o krok dalej i zrobić kolejny cydr, tym razem z gruszek (ang. Perry). Nigdy nie robiłem cydru z gruszek, więc ten wpis będzie zapisem moich doświadczeń, którymi chcę się podzielić.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Warto, nie tylko z przyczyn politycznych. Bogate w pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a dzięki sporej dawce witaminy C wzmacniają system odpornościowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.