piątek, 7 czerwca 2019

Przepis naleczo z cukini

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy.


Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Leczo z cukinii to cudowne, letnie danie. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. Lista przepisów na leczo z cukinii do słoików na zimę z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Jeden garnek i ciach mach warzywa lecą jedne po drugich.


A same leczo z cukinii wychodzi boskie. Jeśli lubisz gotować, to zapraszam też po inne moje sprawdzone, domowe przepisy kulinarne. Dusić intensywnie 5-min.


Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Osobno na patelni podsmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem. Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka.


Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.


Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Pierwsza potrawa, jaką nauczyłam się robić samodzielnie. Popularne danie na lato.


Spróbujcie mojej wersji z podsmażanym mielonym mięsem (możecie użyć dowolnego, ale ja wybieram najczęściej indyka), zamiast kiełbasy. Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami. W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso. Syci i zachwyca delikatnością smaku.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba.


Najbardziej popularny przepis na sałatkę z cukinii na zimę to kolorowa sałatka z papryką w zalewie octowej. Sałatka ta jest nie tylko smaczna, lecz także łatwa do zrobienia. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed. Co do tego, że smalec jest „najzdrowszym” tłuszczem – wszystko zależy od tego, co mamy na myśli pisząc „najzdrowszy”.


Kiedy wziąć pod lupę zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to w porównaniu z oliwą z oliwek (extra virgin) czy nawet olejem rzepakowym, wypada dość blado. Nie istnieje jeden przepis na leczo z cukinii. A to dlatego, że każdy robi je po swojemu.


Wystarczy, że zmienimy kombinację przypraw, jakimi doprawiamy nasze danie, a staje się ono już zupełnie inną potrawą. W końcu poza samymi warzywami czy innymi dodatkami (jak kurczak czy pieczarki) także przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty